Σάββατο 3 Νοέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
Συνεχίζεται η κατρακύλα των δαπανών

Αντανάκλαση της κλιμακούμενης επίθεσης εναντίον του Πολιτισμού, προκειμένου να εφαρμοστεί ο στόχος του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του για πλήρη εμπορευματοποίησή του και της μεγάλης κατρακύλας στο επίπεδο των δαπανών, αποτελεί και το πολιτιστικό κομμάτι του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013, στο πλαίσιο του ενιαίου υπουργείου Παιδείας - Πολιτισμού.

Ετσι, για «Υπηρεσίες Πολιτισμού» (!) όπως, προφανώς απαξιωτικά αναφέρεται στον Προϋπολογισμό όλη η υποδομή ενός υπουργείου, που κορμός της είναι η Αρχαιολογική Υπηρεσία, δηλαδή η προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, προϋπολογίζονται για το 2013, 250,1 εκατ. ευρώ, δηλαδή, περίπου 70 εκατ. ευρώ λιγότερα από το 2012 (319 εκατ. ευρώ)!

Είναι αξιοσημείωτο, ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο Προϋπολογισμός δεν έχει αναλυτικούς κωδικούς δαπανών για τον Πολιτισμό. Μόνο στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται - γενικά - ότι τα ποσά θα διατεθούν για «μισθοδοσία προσωπικού και πρόσληψη εποχικού προσωπικού, κυρίως για την ανάγκη φύλαξης μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, συντήρησης, διαμόρφωσης και προστασίας των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, λειτουργικών αναγκών των αρχαιολογικών υπηρεσιών».

Φυσικά η συγκυβέρνηση γνωρίζει ότι παρασφίγγει... την οικονομική θηλιά στον πολιτισμό, ο οποίος υπέστη και το χτύπημα με το «κούρεμα» των αποθεματικών του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων - Απαλλοτριώσεων την άνοιξη. Δηλαδή συνειδητά επιλέγει την πλήρη «αποψίλωση» όποιου δημόσιου χαρακτηριστικού απομένει στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Λ.χ., μόνο άσχετη με τη μείωση των κρατικών δαπανών δεν είναι η «φάμπρικα» που άνοιξε - με ευθύνη της συγκυβέρνησης - για πρόσληψη αρχαιολόγων για τα δημόσια και ιδιωτικά έργα... με «μπλοκάκι» παροχής υπηρεσιών. Δηλαδή, ούτε καν ως συμβασιούχων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία...




Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ