Σάββατο 3 Νοέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Δυσαρέσκεια σε αντικαθεστωτικούς για τις δηλώσεις Κλίντον

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Δυσφορία έχει προκαλέσει στους κόλπους αντικαθεστωτικών οργανώσεων που συνεργάζονται, στον έναν ή στον άλλο βαθμό, με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις η δήλωση της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών ότι «οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να διαμορφωθεί μια πιο αντιπροσωπευτική ηγεσία των αντικαθεστωτικών, η οποία θα εκφράζει όσους πολεμούν εντός Συρίας» εκτός των άλλων και ως μέσο αντιμετώπισης των ακραίων ισλαμιστών που, πλέον κατά κοινή ομολογία, δρουν στο συριακό έδαφος. Το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος αυτός δεν ξεκαθαρίστηκε από την υπουργό...

Η διατύπωση αυτή της Κλίντον, ιδιαίτερα ενόψει της έναρξης την Κυριακή στο Κατάρ μιας ακόμη συνάντησης εκπροσώπων αντικαθεστωτικών οργανώσεων με αντιπροσωπείες και από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που έχουν ταχθεί στο πλευρό τους, έχει πυροδοτήσει πολύ έντονες αντιδράσεις από τους, μέχρι χτες, στενούς συμμάχους. Ετσι ο εκπρόσωπος των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» της Συρίας, Ζουχάιρ Σάλεμ, «απαντούσε» στην Κλίντον ότι ίσως «ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορούν να υπαγορεύουν στη συριακή αντιπολίτευση το πώς πρέπει να είναι και τι θα κάνει, αλλά αυτό δεν θα γίνει».

Είχε προηγηθεί η αντίδραση του επικεφαλής του «Εθνικού Συριακού Συμβουλίου», του οποίου η ραχοκοκκαλιά είναι οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», στήθηκε με επίμονη προσπάθεια της Τουρκίας και μέχρι πρόσφατα προβαλλόταν ως η μεγαλύτερη αντικαθεστωτική οργάνωση. Ο Αμπντελμπασέτ Σεϊντά ισχυρίστηκε ότι «η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να κάνει επικρίσεις και να μιλά σήμερα για κίνδυνο από τους ισλαμιστές εξτρεμιστές στη Συρία γιατί η δική της απουσία είναι αυτή που προκάλεσε χάος και ανασφάλεια».

Εν ψυχρώ εκτέλεση

Η δράση των ακραίων αυτών ισλαμιστικών στοιχείων εντός Συρίας ήρθε χτες στο προσκήνιο και με έναν ακόμη μακάβριο τρόπο. Βίντεο που «ανέβηκε» στο διαδίκτυο απεικονίζει ενόπλους αντικαθεστωτικούς να χτυπούν μια πολυμελή ομάδα Σύρων στρατιωτών να τους στοιβάζουν στο έδαφος και να τους εκτελούν. Οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι πρόκειται για σκηνή από την κατάληψη των στρατιωτικών σημείων ελέγχου ανάμεσα στη Δαμασκό και στο Χαλέπι από αντικαθεστωτικούς την Πέμπτη και πιθανότατα πρόκειται για το φυλάκιο Χμάικο. Καμία αντικαθεστωτική οργάνωση, προς ώρας, δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, όμως στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποιείται η ισλαμιστική «Μέτωπο αλ Νούσρα» που έχει αναλάβει την ευθύνη και για μεγάλες βομβιστικές επιθέσεις καμικάζι σε αστικά κέντρα.

Οι συριακές αρχές δεν είχαν επιβεβαιώσει, μέχρι την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές, αν όντως πέρασε υπό αντικαθεστωτικό έλεγχο η πόλη Σαρακέμπ, και η ευρύτερη περιοχή, όπως ισχυρίζεται η άλλη πλευρά. Η Σαρακέμπ είναι μείζονος στρατηγικής σημασίας πόλη αφού είναι το σταυροδρόμι όπου συμπίπτουν οι οδικοί άξονες από Δαμασκό για Χαλέπι και από Λατάκια για Χαλέπι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κερδίζει συνεχώς έδαφος ο συριακός στρατός στο Χαλέπι (2016-11-29 00:00:00.0)
Αρχισαν οι εμπλοκές για τη «Γενεύη ΙΙ» (2013-11-27 00:00:00.0)
Συμμετοχή στη «Γενεύη ΙΙ» υπό όρους ανακοίνωσε η «Συμμαχία» (2013-11-12 00:00:00.0)
Τακτικές «αντιθέσεις» στους αντικαθεστωτικούς (2013-07-06 00:00:00.0)
Εντείνεται η διπλωματική κινητικότητα (2012-12-29 00:00:00.0)
Οξύνονται οι πιέσεις, πληθαίνουν οι «διαρροές» (2012-09-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ