Κυριακή 4 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ανεργία στη Γερμανία

Η επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας, σε συνδυασμό με την ύφεση στην Ευρωζώνη, οδηγεί σε μείωση της ζήτησης και έχει άμεσες επιπτώσεις στις χώρες που κάνουν εξαγωγές. Ετσι, μεγάλη άνοδο παρουσίασε η ανεργία στη Γερμανία τον Οκτώβρη, καθώς οι εταιρείες περιορίζουν τις επενδύσεις τους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα, ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 20.000 από το Σεπτέμβρη στα 2,94 εκατομμύρια, έναντι αύξησης της τάξεως των 10.000 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Το προσαρμοσμένο ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε για πρώτη φορά σε διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών, από το χαμηλό διετίας του 6,8% που ήταν τον Αύγουστο σε 6,9% το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη.

Ωστόσο, η Γερμανία όπως και άλλες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης «κρύβουν» ένα σημαντικό μέρος της ανεργίας τους πίσω από τη «χαμηλά αμειβόμενη εργασία». Οι χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας είναι θέσεις μερικής απασχόλησης, στις οποίες ο εργαζόμενος βγάζει έως και 400 ευρώ το μήνα. Για την πλειονότητα των εργαζομένων αυτών (περί τα 5 εκατομμύρια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία), τα 400 ευρώ είναι το μοναδικό τους έσοδο, ενώ για τα υπόλοιπα δύο και πλέον εκατομμύρια είναι συμπληρωματικό εισόδημα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Εργασίας, ο αριθμός των χαμηλά αμειβομένων εργαζόμενων ξεπερνά το Σεπτέμβρη του 2010 τα 7 εκατομμύρια!

Ακόμη, ο αριθμός των προσωρινά απασχολούμενων Γερμανών έχει αυξηθεί από το 2004 κατά 140% και έφθασε τους 900.000 στις αρχές του 2011. Οι προσωρινά απασχολούμενοι προσλαμβάνονται και απολύονται ευκολότερα και έχουν βέβαια και χαμηλότερους μισθούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ