Σάββατο 3 Νοέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
Σε χέρια «ευεργετών» η σίτιση μαθητών

Περισσότερο δυναμικά φέτος το Ιδρυμα «Στ. Νιάρχος», μέσω ΜΚΟ αναλαμβάνει ρόλο στη σίτιση μαθητών στα σχολεία, μέσω του «Προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής Μαθητών». Το πρόγραμμα συνίσταται στην παροχή ενός μικρού γεύματος στους μαθητές από το κυλικείο του σχολείου και διανομή ενημερωτικού υλικού για την υγιεινή διατροφή. Ομως σε ένα τοπίο ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας, παρέμβασης του μεγάλου κεφαλαίου στην Παιδεία και στον Πολιτισμό, οικοδόμησης του «σχολείου της αγοράς», καμία «ευεργεσία» δεν είναι απόλυτα αθώα. Καλλιεργεί αντιλήψεις συμβιβασμού, χτίζει αμφίδρομη σχέση μεταξύ του σχολείου και των επιχειρήσεων, αμβλύνει συνειδήσεις. Και βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει την ανάγκη για σίτιση των παιδιών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που με μικρό -σε σχέση με τα τεράστια κέρδη τους- τίμημα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι εμφανίζονται σαν σωτήρες των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, πατώντας πάνω στις άθλιες συνθήκες που δημιουργεί η κρίση για τη λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της και στην ανυπαρξία μέριμνας από πλευράς της πολιτείας για μέτρα ανακούφισης.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε πέρσι και το υλοποιεί η επιστημονική ομάδα του «Ινστιτούτου Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis» σε συνεργασία με επιστημονικούς συνεργάτες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθήνας με δωρεά του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος και απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικών και Γυμνασίων «σε κοινωνικά ευπαθείς περιοχές». Οι δε γονείς των μαθητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καλούνται να συμπληρώσουν έντυπο συμμετοχής στο οποίο «χαρτογραφούνται» τα σχολεία «για επιστημονικούς και στατιστικούς σκοπούς», όπως αναφέρεται στο σχετικό φυλλάδιο.

Τα βάρβαρα μέτρα των «εταίρων» του εσωτερικού και του εξωτερικού, που στο σχολείο εκφράζονται και με τους νηστικούς μαθητές, δίνουν πρόσχημα στο μεγάλο κεφάλαιο να εισβάλει πανηγυρικά στο σχολείο και όχι βέβαια μόνο για να «ευεργετήσει». Κάτι τέτοιο άλλωστε κάθε άλλο παρά αντίθετο είναι στο όραμα της ΕΕ, των κυβερνήσεών της και βέβαια των ίδιων των επιχειρήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ