Κυριακή 4 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΝΟΕΜΒΡΗΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ
Με όλες μας τις δυνάμεις για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ

Με αποφασιστικότητα και πείσμα, μέλη, οπαδοί και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα δίνουν τη μάχη της δίμηνης (Νοέμβρης - Δεκέμβρης) Οικονομικής Εξόρμησης που προκήρυξε η ΚΕ του Κόμματος, με την πεποίθηση ότι και αυτή τη φορά θα την κερδίσουν. Είναι άλλωστε ενθαρρυντικά τα μηνύματα που εκπέμπει το πρώτο τυπικά «κλείσιμο» της περασμένης Τετάρτης.

Ξεχωριστή συμβολή στην επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης είχε και έχει η προσφορά των ίδιων των μελών του ΚΚΕ, η προσωπική τους συνεισφορά στην επίτευξη των στόχων της, με το «κόκκινο μεροκάματο».

Τα «κόκκινα μεροκάματα» έχουν τις ρίζες τους στα «κομμουνιστικά Σάββατα», πίσω στα 1919, στη νεαρή τότε Σοβιετική Ενωση. Οσοι προλετάριοι δεν βρίσκονταν στα μέτωπα του εμφυλίου πολέμου, αλλά στα μετόπισθεν, ανταποκρίνονταν στις τεράστιες ανάγκες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, προσφέροντας εθελοντική δουλειά για το ανέβασμα των ρυθμών της παραγωγικής διαδικασίας.

Η ανταπόκριση στην προτροπή της ΚΕ του ΚΚ Ρωσίας για «δουλειά με επαναστατικό τρόπο», ήταν μεγάλη. Σε συνελεύσεις τους εργάτες - μέλη και οπαδοί του ΚΚ - αποφάσιζαν δουλειά τα Σάββατα, χωρίς πληρωμή, για τη σωτηρία της επανάστασης και το τσάκισμα των αντεπαναστατών.

Η καθιέρωση των «Κομμουνιστικών Σαββάτων» αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο ξεκινά να οργανώνεται κοινωνικά η εργασία μέσα στο πλαίσιο των καινούριων σχέσεων παραγωγής, των σοσιαλιστικών. Για τα «Κομμουνιστικά Σάββατα», ο Λένιν σημειώνει:

«Είναι η αρχή μιας ανατροπής πιο δύσκολης, πιο ουσιαστικής, πιο ριζικής, πιο αποφασιστικής από την ανατροπή της αστικής τάξης, γιατί αυτό σημαίνει νίκη ενάντια στην ίδια μας την αδράνεια, τη χαλαρότητα, το μικροαστικό εγωισμό, ενάντια στις συνήθειες εκείνες που κληρονόμησε στον εργάτη και τον αγρότη ο καταραμένος καπιταλισμός. Οταν η νίκη αυτή στερεωθεί, τότε και μόνο τότε θα δημιουργηθεί η νέα κοινωνική πειθαρχία, η σοσιαλιστική πειθαρχία...».

Αναδεικνύοντας τη σημασία της προσφοράς στο Κόμμα, όπως σε προηγούμενες, έτσι και σε ετούτη την Εξόρμηση, Κομματικές Οργανώσεις εκδίδουν αναμνηστικές κάρτες που θα προσφέρουν σε όσους καταβάλουν «κόκκινο μεροκάματο».

Ανάμεσά τους, η Κομματική Επιτροπή Αιγαίου του ΚΚΕ που εξέδωσε κάρτα με το γνωστό ποίημα του Φ. Λάδη «Εστειλα στο Κόμμα δέκα μάρκα ακόμα...» και την προτροπή: «Στηρίζουμε το ΚΚΕ με όλους τους τρόπους! Στους καθημερινούς αγώνες, στην αντιπαράθεση με τα μονοπώλια και την πολιτική που τα υπηρετεί! Για λαϊκή συσπείρωση και αντεπίθεση! Στηρίζουμε το ΚΚΕ οικονομικά! Δίνουμε δύναμη στη δική μας δύναμη!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ