Πέμπτη 18 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διαπραγματεύσεων συνέχεια για την αποχώρηση

 

Χωρίς καμία σημαντική πρόοδο στο θέμα της υλοποίησης της δεύτερης φάσης της ισραηλινής στρατιωτικής αποχώρησης από τη Δυτική Οχθη τελείωσε και η χτεσινή μέρα, παρά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους ο Αμερικανός απεσταλμένος Ντένις Ρος. Την ίδια στιγμή, έγινε γνωστό ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ, επρόκειτο να συναντηθεί, αργά χτες το βράδυ, με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσουν, όπως τονίστηκε, για το τελευταίο στάδιο της «ειρηνευτικής διαδικασίας».

Την αισιοδοξία της Ουάσιγκτον για την ολοκλήρωση της «ειρηνευτικής διαδικασίας» μέσα στο προκαθορισμένο διάστημα του ενός χρόνου εξέφρασε ο Αμερικανός απεσταλμένος, ο οποίος συνέχισε, χτες, τις επαφές του σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που έχει προκύψει από τις διαφωνίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων σχετικά με τους χάρτες αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από τη Δυτική Οχθη. Ο Ντένις Ρος συναντήθηκε, χτες το πρωί, με τον Εχούντ Μπάρακ και στη συνέχεια μετέβη στη Ραμάλλα, όπου συζήτησε επί αρκετή ώρα με τον Γιάσερ Αραφάτ. Εντούτοις, ούτε οι χτεσινές διαπραγματεύσεις απέβησαν καρποφόρες καθώς το Ισραήλ επιμένει στις προτάσεις του, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή απορρίπτει τις προτάσεις αυτές επιμένοντας ότι οι περιοχές από τις οποίες προτίθεται να αποχωρήσει ο ισραηλινός στρατός είναι αραιοκατοικημένες και δε διευκολύνουν τη σύνδεση των αυτόνομων εδαφών. Ο Ρος απέφυγε να κάνει συγκεκριμένες δηλώσεις και αρκέστηκε να τονίσει ότι αποστολή του είναι να βοηθήσει τις δύο πλευρές να υπερσκελίσουν τυχόν δυσκολίες που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια του τρίτου και τελευταίου γύρου των διαπραγματεύσεων για το οριστικό καθεστώς, που έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν στις 13 του Φλεβάροη.

Αισιόδοξος και προσπαθώντας, εμφανώς, να χαμηλώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης και να υποτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος, εμφανίστηκε και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος, αναχωρώντας για την Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι «η αποχώρηση θα γίνει εντός των ημερών» και εξέφρασε τη «λύπη του επειδή δεν υπάρχει περίπτωση, στην παρούσα φάση, να ικανοποιήσει τα αιτήματα των Παλαιστινίων». Ο Μπάρακ απέφυγε να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο για την επικείμενη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη.

Από την πλευρά της Ουάσιγκτον, δηλώσεις έκανε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζο Λόκχαρντ, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνάντηση Μπάρακ - Κλίντον, στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΑΣΕ, «αναμενόμενη και προγραμματισμένη». Ο Λόκχαρντ επέμεινε ότι η συνάντηση των δύο ανδρών δε σχετίζεται σε καμία περίπτωση με τα προβλήματα στην υλοποίηση της δεύτερης φάσης της ισραηλινής στρατιωτικής αποχώρησης και υποστήριξε ότι είχε καθοριστεί, ήδη, από τις συναντήσεις στο Οσλο, πριν από δύο βδομάδες. Επίσης, τόνισε ότι και οι δύο πλευρές έχουν, μέχρι στιγμής, επιδείξει «θέληση» και πίστη στην «ειρηνευτική διαδικασία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ