Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΕΒ
Τεχνολογικές καινοτομίες υπό «παραγγελία»

Το μεγάλο κεφάλαιο θέτει προτεραιότητες για την τεχνολογική εξέλιξη στην παραγωγή

Με την τρόικα και τη συγκυβέρνηση να εφαρμόζουν τη σκληρή, αντιλαϊκή πολιτική «αναδιάρθρωσης» της οικονομίας και του παραγωγικού μοντέλου, ώστε να θέσουν τις βάσεις μιας νέας επέλασης του μεγάλου κεφαλαίου, οι ντόπιοι μεγαλοεπιχειρηματίες κρίνουν απαραίτητο να χαράξουν τις δικές τους κατευθυντήριες γραμμές, εντοπίζοντας τους οικονομικούς τομείς που τους ενδιαφέρουν να αναπτυχθούν. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η χτεσινή εκδήλωση του ΣΕΒ, για την «παραγωγική ανασυγκρότηση και τις τεχνολογικές προτεραιότητες», όπου έγινε η περιγραφή των τεχνολογικών καινοτομιών - στόχων για το 2020 σε 8 βασικούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Η παράθεση αυτή λειτουργεί και σαν «οδηγός» για τους κυβερνώντες, σε σχέση με το ποιες επιχειρηματικές δράσεις οφείλουν να πριμοδοτήσουν κατά προτεραιότητα, αλλά είναι και κάτι πολύ περισσότερο: Αποτελεί ένα σαφές μήνυμα προς την επιστημονική - ερευνητική κοινότητα και τους αρμόδιους φορείς για τις απαιτήσεις της αγοράς και τους τομείς που ίσως έχουν ελπίδα να υποστηριχθούν στο μέλλον, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ετσι, οι μεγαλοεπιχειρηματίες επεμβαίνουν ευθέως, για να θέσουν τις δικές τους απαιτήσεις, πάνω από τις ανάγκες της κοινωνίας, στο ερευνητικό και τεχνολογικό πεδίο.

Οι 8 τομείς που ενδιαφέρουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες, είναι: Υγεία, Τρόφιμα, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Νανοτεχνολογία, Υλικά και Διεργασίες, Ενέργεια, Περιβάλλον, Μεταφορές. Το ειδικότερο ενδιαφέρον κυμαίνεται από τα νανο- βιο- ιατρικά συστήματα και συσκευές, μέχρι την αδρανοποίηση επικίνδυνων ρύπων, την ηλεκτροκίνηση και τα δίκτυα αισθητήρων.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν αρκετοί αξιωματούχοι που περιέγραψαν ουσιαστικά τη χάραξη και υλοποίηση μιας πολιτικής που εκπορεύεται από την «καρδιά» των Βρυξελλών, εξυπηρετεί την «καρδιά» του μεγάλου κεφαλαίου και μεταφέρεται στην Ελλάδα του μνημονίου, προκειμένου, σε κάθε περίπτωση, να εξασφαλιστεί ότι, στο νέο παραγωγικό περιβάλλον, η έρευνα θα υποταχθεί στα συμφέροντα των μονοπωλίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ