Κυριακή 11 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Οδύσσειας» ζωγραφικό δοκίμιο

Πάνω από 100 έργα, τα περισσότερα μικρών διαστάσεων, του εξαιρετικού ζωγράφου Δημοσθένη Κοκκινίδη, με θέμα την ομηρική «Οδύσσεια», θα παρουσιάσει το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) στο Μέγαρο Εϋνάρδου (Αγίου Κωνσταντίνου 20, δίπλα στο Εθνικό Θέατρο) από 22/11 έως 19/1/2013. Τα έργα αυτά είναι καρπός μιας συνεχούς, επίμονης 20χρονης δουλειάς του δημιουργού. Ενα «ζωγραφικό δοκίμιο» εν εξελίξει, που με τα χρόνια απέκτησε τη σημασία και βαρύτητα ενός ενιαίου έργου, ενός σύνθετου και αρτιωμένου ζωγραφικού κόσμου, όπου η λαχτάρα του νόστου συνυφαίνεται με την άγρια ομορφιά του ταξιδιού.

Η γοητεία που άσκησαν οι περιπέτειες του Οδυσσέα στον Δ. Κοκκινίδη ανάγεται στην παιδική ηλικία του καλλιτέχνη. Η εικονοποιητική, όμως, ενασχόλησή του με αυτές οφείλεται στην επιθυμία - πρόταση του ομότιμου καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας Δημήτρη Μαρωνίτη να εικονογραφήσει τη δική του μετάφραση της «Οδύσσειας», που τότε είχε μόλις ολοκληρωθεί. Το σχέδιο εκείνο, που έμεινε ανεκτέλεστο πάνω από είκοσι χρόνια, και η συνεργασία εκείνη δεν τελεσφόρησε ποτέ, πραγματοποιείται τώρα στον κατάλογο της έκθεσης που παρουσιάζει το ΜΙΕΤ. Στον κατάλογο της έκθεσης τα κείμενα υπογράφει ο Δ. Ν. Μαρωνίτης ως μια επιτομή της «Οδύσσειας» και απόλογο του μεταφραστικού του έργου.


Να παραθέσουμε, όμως, και σύντομα βιοεργογραφικά στοιχεία του ζωγράφου. Ο Δημοσθένης Κοκκινίδης γεννήθηκε στον Πειραιά, το 1929. Φοίτησε δύο χρόνια στην, τότε, Ανωτάτη Εμπορική Σχολή. Από το 1952 μέχρι το 1957 σπουδάζει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας. Επί δύο μήνες, το 1958, μελέτησε στο Αγιον Ορος, τους βυζαντινούς εικονογραφημένους κώδικες. Την ίδια χρονιά πάει για δίχρονες σπουδές στην Ιταλία, με υποτροφία του ιταλικού κράτους. Από το 1959 μέχρι το 1961 διευθύνει το καλλιτεχνικό τμήμα του Εθνικού Οργανισμού Ελληνικής Χειροτεχνίας. Στη δεκαετία του 1960, παράλληλα με τη ζωγραφική, βιοπορίζεται με το ντιζάιν, σχεδιάζοντας διάφορα αντικείμενα.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της «Ομάδας τέχνης α» (1961 - '67) και της «Ομάδας για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση μέσω της Τέχνης» (1976 - '81). Το 1975 γίνεται μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Το 1976 εκλέγεται καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας. Διετέλεσε πρύτανης της ΑΣΚΤ (1979 - '82) και μέλος (1981 - 1983) του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου. Στο ενεργητικό του έχει 23 ατομικές εκθέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ