Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ιστορικός «αναθεωρητισμός»

Το μεγάλο άγχος των αστικών πολιτικών δυνάμεων της Ρωσίας να σβήσουν από τη λαϊκή συνείδηση την Οκτωβριανή Επανάσταση και το σοσιαλισμό έχει οδηγήσει στα τελευταία 8 χρόνια, όχι απλώς στην εξάλειψη της 7ης Νοέμβρη από τη λίστα των επίσημων αργιών, αλλά και στην καθιέρωση μιας νέας «εθνικής εορτής».

Οχι τυχαία επιλέχτηκε μια επέτειος λίγες μέρες πριν την επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης, και καθιερώθηκε η 4η Νοέμβρη ως η λεγόμενη «Ημέρα της Εθνικής Ενότητας» για να τιμηθεί η απελευθέρωση από την πολωνική επέμβαση το ...1612, ενώ στις 7 Νοέμβρη δε γιορτάζεται πλέον η Επανάσταση του Οκτώβρη, αλλά δήθεν η απόκρουση των ναζιστικών στρατευμάτων από τον Κόκκινο Στρατό.

Και φέτος η «Ημέρα Εθνικής Ενότητας» γιορτάστηκε από τις ρωσικές αρχές με ιδιαίτερη λαμπρότητα, αν κι όπως φαίνεται από τη δημοσκόπηση της WCIOM, οι μισοί πολίτες της χώρας αγνοούν ακόμη το νόημα και τη ονομασία αυτής της επετείου. Μάλιστα, το 56% των ερωτηθέντων σημειώνει πως σήμερα στη Ρωσία δεν υπάρχει «εθνική ενότητα», σε αντίθεση με το 23% που έχει αποδεχτεί την αστική προπαγάνδα για το αντίθετο.

Κι αυτή τη φορά, τη μέρα αυτή χρησιμοποίησαν οι εθνικιστικές και νεοναζιστικές οργανώσεις, που πραγματοποίησαν σε κεντρικούς δρόμους της Μόσχας τη λεγόμενη «Ρωσική Πορεία», στη διάρκεια της οποίας πρόβαλαν ιδιαίτερα το αίτημα της καταστροφής του Μαυσωλείου του Λένιν έως το τέλος του 2012.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ