Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Περαιτέρω κλιμάκωση συγκρούσεων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΤΟΧΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις εντός Συρίας, με τις μάχες να έχουν φτάσει στη μεθόριο των κατεχόμενων, από το Ισραήλ, υψωμάτων του Γκολάν και την ισραηλινή κυβέρνηση να προχωρά σε διαμαρτυρία στον ΟΗΕ και να απειλεί, εμμέσως πλην σαφώς, ότι θα «αναλάβει δράση». Ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ κατέθεσε επίσημο αίτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας ζητώντας από τον ΟΗΕ να «λάβει έκτακτα μέτρα για να μη διαχυθούν οι συγκρούσεις και στο, υπό έλεγχό του, τμήμα του Γκολάν, κάτι που δεν θα επιτρέψουμε».

Ο ισραηλινός στρατός έχει τεθεί σε συναγερμό από τη Δευτέρα, οπότε αυτοκίνητο ισραηλινής περιπόλου στο Γκολάν δέχτηκε πυρά χωρίς να υπάρξουν θύματα και προχώρησε σε επίδειξη δύναμης, με τα μαχητικά του να πετούν πάνω από το τμήμα της πόλης Κουνέιτρα, των υψωμάτων Γκολάν, που βρίσκεται υπό συριακό έλεγχο. Η ισραηλινή ιστοσελίδα στρατιωτικού περιεχομένου «Debka» επαναφέρει στο προσκήνιο τις πληροφορίες περί εισόδου στο συριακό έδαφος, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, μαχητών της σιιτικής λιβανικής «Χεζμπολάχ» (από την κοιλάδα Μπεκάα), και υποστηρίζει ότι φέρουν υπερσύγχρονο βαρύ οπλισμό, ότι έχουν, ήδη, πολλάκις εμπλακεί σε μάχες και ότι συντονίζονται από κέντρα διοίκησης στη Δαμασκό, όπου βρίσκονται αρκετοί Ιρανοί αξιωματούχοι.

Την ίδια στιγμή, σκληρότατες μάχες μαίνονται στην επαρχία Ιντλίμπ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, στο Χαλέπι και σε συνοικίες της Δαμασκού. Το συριακό πρακτορείο «ΣΑΝΑ» μετέδωσε ότι παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στη συνοικία Μέζαχ, σκοτώνοντας 10 ανθρώπους και τραυματίζοντας 40. Ισχυρότατη έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σημειώθηκε και στο Σαχλ αλ Γκχαμπ της Χάμα σε στρατιωτική εγκατάσταση σκοτώνοντας τουλάχιστον 50 στρατιώτες και τραυματίζοντας δεκάδες. Στη Δαμασκό δολοφονήθηκε από αγνώστους ο αδελφός του προέδρου του συριακού Κοινοβουλίου. Ταυτόχρονα, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού» μετέδωσε ότι επτά Σύροι στρατηγοί αυτομόλησαν στην επαρχία Χατάι, πληροφορία που δε διασταυρώνεται.

«Αντιθέσεις» στους κόλπους των αντικαθεστωτικών

Σε κλίμα έντασης συνεχίζεται στην Ντόχα του Κατάρ η σύνοδος αντικαθεστωτικών οργανώσεων καθώς οι ΗΠΑ και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις πιέζουν για ηγετική δομή με «ενότητα και μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα». Η, μέχρι σήμερα, προβαλλόμενη αντικαθεστωτική οργάνωση, το «Εθνικό Συριακό Συμβούλιο», με ραχοκοκαλιά τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους», επιμένει ότι είναι «το θεμέλιο των αντικαθεστωτικών» και θα δεχτεί μόνο «συμμετοχή οργανώσεων στους κόλπους του» και όχι «παραγκωνισμό του από τη διεθνή κοινότητα που ευθύνεται για την αιματοχυσία στη Συρία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ