Τρίτη 20 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΛΑΖ ΕΟΤ
Οι άρπαγες μύρισαν το «ψητό»

Κοινοπραξίες «ευυπόληπτων πολιτών» διεκδικούν τις παραλίες της Αττικής

Εφοπλιστές και μεγαλοξενοδόχοι, τεχνικές και εκδοτικές εταιρίες, εταιρίες τροφίμων, τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, μυρίστηκαν το φιλέτο που τους προσφέρει η κυβέρνηση με την παραχώρηση των πλαζ του ΕΟΤ, συνέστησαν κοινοπραξίες και σπεύδουν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ» για να βάλουν πόδι στις χρυσοφόρες πλαζ που ανήκουν στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ).

Οπως ανακοίνωσε χτες η ΕΤΑ ΑΕ - εκφράζοντας την «ικανοποίησή» της για την ανταπόκριση που βρήκε η πρόσκλησή της - δεκαέξι κοινοπραξίες που αποτελούνται από επιχειρήσεις όπως οι παραπάνω, εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να αναλάβουν την...«αξιοποίηση» και εκμετάλλευση πέντε πλαζ του ΕΟΤ στην Αττική. Πρόκειται για τις πλαζ Αλίμου, Α' και Β' Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρκιζας, για τις οποίες η ΕΤΑ - στην οποία η κυβέρνηση παραχώρησε εν λευκώ την αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΟΤ, δηλαδή την παράδοση της κερδοφόρας εκμετάλλευσής τους σε ιδιώτες - αποφάσισε να αναθέσει σε κοινοπραξίες μεγαλοεπιχειρηματιών την «αναβάθμιση» και αξιοποίησή τους. Ετσι, με το πρόσχημα της αναγκαίας αναβάθμισης των πλαζ του ΕΟΤ που σκόπιμα είχαν οδηγηθεί σε εγκατάλειψη και υποβάθμιση, η εταιρία προτίθεται να κάνει δωράκι σε μια σειρά κοινοπραξίες τις παραπάνω πλαζ μέχρι το 2005. Η αναβάθμιση, ας σημειωθεί, περιλαμβάνει εκτός από τη βελτίωση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων και μια σειρά από αμφίβολες για τον περιβάλλοντα χώρο παρεμβάσεις, αλλά και απλησίαστες για τους λουόμενους υπηρεσίες.

Μεταξύ των εταιριών που παίρνουν μέρος στις κοινοπραξίες, από τις οποίες θα επιλεγούν οι τελικοί ανάδοχοι, είναι ονόματα όπως αυτά των ΑΤΤΙΚΑΤ ΑΕ, TERNA AE, VERNIKOS ΚΟΤΕΡΑ, IMACO, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΥΜΠΕΡΗ, IFG, EUROBANK PROPERTIES AE, EVEREST AE, MAD TV, ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΑΕ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΑΕ, ΑΤΕ ΓΝΩΜΩΝ ΑΕ, ΓΕΚΑΤ ΑΕ, οι εταιρίες του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού ALPHA, CHIPITA INTERNATIONAL SA, ΑΤΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ κλπ.

«Οχι» στο ξεπούλημα

Την ίδια ώρα που οι επιχειρηματίες κατέθεταν τους φακέλους με τις προσφορές τους, εκατοντάδες κάτοικοι της παραλίας πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης να ξεπουλήσει μεγάλα κομμάτια της παραλιακής ζώνης.

Η «Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση της παραλίας Σαρωνικού» με ανακοίνωσή της δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις με κύρια αιτήματα: το άμεσο σταμάτημα του διαγωνισμού για την παραχώρηση των πέντε ακτών, τη ματαίωση των σχεδίων της ΕΤΑ για την εκποίηση, την τσιμεντοποίηση και την εμπορευματοποίηση της παράκτιας ζώνης του Σαρωνικού, την απόδοση των παράκτιων εκτάσεων και εγκαταστάσεων του ΕΟΤ στους δήμους και τη διαμόρφωση όλης της παραλιακής ζώνης σε χώρο για κολύμβηση και αναψυχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ