Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΣΠΑ 2014 - 2020
Εργαλείο κατευθυνόμενων επενδύσεων

Την επόμενη βδομάδα και συγκεκριμένα στις 22 του Νοέμβρη αναμένονται οι αποφάσεις της ΕΕ για το νέο ΕΣΠΑ 2014 - 2020, που έχει να κάνει τόσο με το συνολικό του ύψος, όσο και με την κατανομή του από χώρα σε χώρα. Ωστόσο, η σχετική διαπραγμάτευση φαίνεται να έχει μετατραπεί σε μια αδήλωτη «μάχη», καθώς χαρακτηρίζεται από «πολλές εντάσεις και πολλές ενστάσεις», όπως είπε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης μιλώντας σε ενημερωτική εκδήλωση του υπουργείου για το θέμα και ίσως να μην επιτευχθεί ακόμη η συμφωνία.

Ανεξάρτητα από αυτό, η σημασία που προσδίδει η κυβέρνηση στο ΕΣΠΑ ειδικά αυτήν την περίοδο, αναδεικνύει ακόμη μια πτυχή της καταστροφικής, για το λαό και τον τόπο, παραμονής της Ελλάδας στην ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα 4/5 των δημόσιων επενδύσεων εξαρτώνται από το ΕΣΠΑ, όπως είπε ο υπουργός, αποκαλύπτοντας - άθελά του προφανώς - τα τεχνικά αδιέξοδα που γεννά η πολιτική της ΕΕ υπέρ του κεφαλαίου και των τραπεζών. «Τα διαρθρωτικά ταμεία (σ.σ. ΕΣΠΑ) είναι ένα βασικό εργαλείο για τη ρευστότητα», είπε ο υπουργός, αλλά συμπλήρωσε ότι «ταυτόχρονα είναι και όμηρος της ρευστότητας», φέρνοντας ως παράδειγμα τα τεχνικά έργα, όπου οι διαγωνισμοί μετατίθενται επειδή οι τεχνικές εταιρείες δεν μπορούν να καταθέσουν εγγυητικές επιστολές από τράπεζες, για τη συμμετοχή τους. Επίσης και άλλα προγράμματα «δεν προχωρούν με την ταχύτητα που πρέπει, γιατί ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει να βάλει τη συνεισφορά του».

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ξορκίσει την κρίση και τις συνέπειές της, την άρνηση, δηλαδή, των εκπροσώπων του κεφαλαίου να κάνουν επενδύσεις. Την ίδια στιγμή επιχειρεί να υποβαθμίσει την απόλυτη εξάρτηση των όποιων επενδύσεων από τα ειδικά συμφέροντα του δυτικοευρωπαϊκού μεγάλου κεφαλαίου, συμφέροντα που δεν έχουν κάτι κοινό με τις άμεσες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων. Παράλληλα, αξιοποιεί τα προβλήματα ρευστότητας που επικαλούνται οι τράπεζες για να δικαιολογήσει την κυβερνητική επιλογή χρηματοδότησης των τραπεζών με δεκάδες δισεκατομμύρια, λέγοντας ότι «είναι κομβικής σημασίας η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και η συμφωνία με την τρόικα έτσι ώστε να καταβληθούν οι δόσεις στην Ελλάδα και να πάρει ξανά μπροστά η μηχανή της ελληνικής οικονομίας»!!!

Κι ας είναι οι περίφημες «δημόσιες επενδύσεις» επιλεγμένες και κατευθυνόμενες από την ΕΕ σε μεγάλο βαθμό για να εξυπηρετηθούν οι προτεραιότητες του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Κι ας δρομολογείται η δημιουργία ενός εργατικού δυναμικού των 500 ευρώ το μήνα, κάτι το οποίο δεν σχολιάζουν η κυβέρνηση και ο υπουργός, όταν μιλά για «νέα αρχή» για κάθε νοικοκυριό.

Στο μεταξύ, στην ίδια τοποθέτηση, πρόλαβε να πει ότι προωθεί «απλούστευση του συστήματος» για τις απαλλοτριώσεις, όπου «είμαστε η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη» και «δεν μπορεί ορισμένοι να πλουτίζουν αθέμιτα μέσω των απαλλοτριώσεων, εις βάρος του Ελληνα φορολογούμενου».

  • Την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου εξασφάλισε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προκειμένου να προχωρήσει στην εκταμίευση 700 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη, όπως συμφωνήθηκε χτες στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Ντ. Σκαναπιέκο. Πρόκειται για μέρος της χρηματοδότησης που έχει ήδη συμφωνηθεί, αλλά είχε «παγώσει» από την ΕΤΕπ, η οποία ζήτησε εκ των υστέρων μεγαλύτερες εγγυήσεις.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ