Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Οργή για θάνατο εγκύου

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--

Η οργή ξεχειλίζει και βγήκε στους δρόμους με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές ιρλανδικές πόλεις ενάντια στη σκοταδιστική απαγόρευση των αμβλώσεων, και όχι μόνο, εκ μέρους της Καθολικής Εκκλησίας. Ενα σκοταδιστικό κατάλοιπο του παρελθόντος που κόστισε τη ζωή στην 30χρονη Σαβίτα Χαλαπαναβάρ, η οποία βρισκόταν στην 17η βδομάδα της εγκυμοσύνης της όταν διακομίστηκε στις 21 Οκτωβρίου στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Γκάλογουεϊ με δυνατούς πόνους στην πλάτη.

Οι εξετάσεις επιβεβαίωσαν ότι είχε αρχίσει σταδιακή αποβολή και παρά την επιμονή της να γίνει η άμβλωση οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Γκάλγουέϊ αρνήθηκαν απαντώντας στις εκκλήσεις ότι η «Ιρλανδία είναι καθολική χώρα» και ότι δεν μπορούσαν να προχωρήσουν στην επέμβαση, γιατί το έμβρυο είχε καρδιακό παλμό, όπως αποκάλυψε ο σύζυγος της Σαβίτα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό δίκτυο RTE. Οταν η καρδιά του εμβρύου έπαψε να χτυπά προχώρησαν στην επέμβαση, αλλά η γυναίκα εισήχθη στην εντατική και πέθανε μερικές μέρες αργότερα από σηψαιμία στις 28 Οκτωβρίου.

Εξαιτίας του απορρήτου ασθενή - γιατρού αλλά και της επιβαλλόμενης σιωπής από την Καθολική Εκκλησία ουδείς γνωρίζει εάν υπάρχουν και άλλα τέτοια περιστατικά. Η άμβλωση απαγορεύεται στην Ιρλανδία εκτός από τις περιπτώσεις που κινδυνεύει η ζωή της μητέρας, σύμφωνα με απόφαση του 1992 του Ανώτατου Δικαστηρίου. Παρ' όλα αυτά δεν έχει ψηφιστεί κανένας νόμος που να επιβάλλει την εφαρμογή της απόφασης αυτής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ