Τρίτη 20 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής»

Κοινή κινητοποίηση σήμερα με απεργία, στάσεις εργασίας και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Μεταφορών

Απεργιακό μέτωπο ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, με αιχμή την «Ολυμπιακή Αεροπορία» (ΟΑ), ορθώνουν για σήμερα οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους των μεταφορών, οι οποίοι στις 12 το μεσημέρι προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών, στο Χολαργό.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι εργαζόμενοι στην ΟΑ έχουν κηρύξει για σήμερα 24ωρη απεργία, ενώ οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, στα πράσινα λεωφορεία, στο μετρό και τον ΟΣΕ μετέχουν με τετράωρη στάση εργασίας (5-9 π.μ.). Οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία και τα τρόλεϊ έχουν κηρύξει για σήμερα στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 7 π.μ.

Σε χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων Αθήνας και Πειραιά, της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ), της Ομοσπονδίας Υπαλληλικού Προσωπικού Αυτοκινήτων Ελλάδας (ΟΥΠΑΕ) και της Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), καθώς και τα Σωματεία Εργαζομένων ΗΣΑΠ και ΕΘΕΛ υπογράμμισαν ότι η μεταφορά των πολιτών είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να παρέχεται μέσα στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς προς τους Ελληνες φορολογούμενους. Ομως, κανείς τους δεν ξέφυγε από την αδιέξοδη λογική του «διαλόγου» με την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της ΟΣΠΑ Μ. Πατέστος κάλεσε την κυβέρνηση να ακυρώσει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΟΑ. Υπογράμμισε ότι η μετεγκατάσταση της ΟΑ στα Σπάτα θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για την εταιρία, καθώς τα ετήσια έξοδα για τη χρήση του αεροδρομίου Σπάτων θα ανέλθουν σε 26 δισ. δρχ., έναντι ενός 1,45 δισ. δρχ. που καταβάλλει σήμερα η εταιρία στο Ελληνικό.

Ο πρόεδρος του ΕΚΑ Γρ. Φελώνης τόνισε ότι με την ιδιωτικοποίηση θα απομονωθούν οι κάτοικοι των νησιών, αφού ο όποιος αγοραστής θα διαμορφώσει τα δρομολόγιά του, προσδοκώντας να αποκομίσει κέρδη και όχι να υποστεί ζημιά.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά Γ. Μίχας τόνισε ότι πρέπει άμεσα να σταματήσει η απαξίωση των δημόσιων μεταφορικών μέσων. Ο πρόεδρος της ΠΟΣ Ν. Κούκος πρότεινε τη συγκρότηση ενιαίας συνδικαλιστικής οργάνωσης (ομοσπονδία ή συνομοσπονδία) στο χώρο των μεταφορών. Ο γραμματέας της ΟΥΠΑΕ Β.Δημητρόπουλος τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης δημόσιου και ενιαίου συγκοινωνιακού φορέα.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Εργαζομένων ΗΣΑΠ Γ. Γαβρίλης είπε ότι οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο θα είναι παρόντες σε κάθε αγώνα για την προάσπιση του δημόσιου και κοινωφελούς χαρακτήρα της ΟΑ και των άλλων δημόσιων επιχειρήσεων.

Ο Δ. Καρακωνσταντής, ταμίας του ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, μετέφερε τη συμπαράσταση του προεδρείου του συνδικάτου στον αγώνα των εργαζομένων της ΟΑ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων Αθήνας και Πειραιά και κάποιοι άλλοι παρευρισκόμενοι επιτέθηκαν κατά του προέδρου του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ Χρ. Σταμούλου, ο οποίος πρόσφατα προειδοποίησε ότι τέτοιες κινητοποιήσεις δεν μπορούν να έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα. Αλλά να είναι απαρχή γενικότερης σύγκρουσης του εργατικού κινήματος με την κυβερνητική πολιτική.

Σχολιάζοντας τα όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου, ο Γ. Φιλίππου, μέλος του ΔΣ της ΟΣΠΑ και στέλεχος της ΕΣΚ (ΕΣΑΚ), σημείωσε ότι η παράταξη στηρίζει τη σημερινή κινητοποίηση. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι η κινητοποίηση πρέπει να είναι ενταγμένη σε ένα πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων με κλιμάκωση και προοπτική, με ξεκάθαρο στόχο την αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων στο σύνολό τους. Οτι ο αγώνας για να φέρει αποτέλεσμα πρέπει να έρχεται σε ρήξη με το σύνολο της πολιτικής της κυβέρνησης και να έχει σαν στόχο μια άλλη πολιτική μεταφορών, με ενιαίο φορέα, σε όφελος του λαού. Συμπληρώνει ότι ο αγώνας αυτός θα πρέπει να αποκλείει τη συμμετοχή στο στημένο «κοινωνικό διάλογο» και να διευρύνεται σε όλα τα προβλήματα που απασχολούν την εργατική τάξη, όπως είναι το ασφαλιστικό, η κοινωνική πρόνοια κλπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα για το Ασφαλιστικό (2001-04-26 00:00:00.0)
Είπαν «όχι» στην πώληση της «Ολυμπιακής» (2001-03-21 00:00:00.0)
«Πλάτες» στην ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής» (2001-02-17 00:00:00.0)
ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ βάζουν πλάτη στο ξεπούλημα (2001-01-13 00:00:00.0)
Στάση εργασίας και συγκέντρωση σήμερα (1999-02-12 00:00:00.0)
Ενσταση για το οργανόγραμμα (1995-03-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ