Τρίτη 20 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΤΑ
Εκσυγχρονίζονται πριν ξεπουληθούν

Συνεχίζεται η διαδικασία εκποίησης των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ) με την αναλυτική ενημέρωση των ξένων εταιριών - που θέλουν να βάλουν χέρι στον πλούτο τους - επί των οικονομικών στοιχείων του Οργανισμού. Παράλληλα, προχωρά και ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου Ταχυδρομείου, με τα χρήματα του ελληνικού λαού, προκειμένου να βγουν ακόμα πιο κερδισμένοι οι ιδιώτες αγοραστές του.

Η κυβέρνηση πουλά μέχρι και 25% του δημόσιου ταχυδρομείου και το 50% της θυγατρικής των ταχυμεταφορών. Ενδιαφέρον έχουν δείξει τα γερμανικά ταχυδρομεία Deutsche Post, τα γαλλικά Le Post και τα ολλανδικά TPG. Ηδη έχει ξεκινήσει η αποτίμηση των οικονομικών στοιχείων των ΕΛΤΑ. Πρώτοι που λαμβάνουν επίσημη ενημέρωση, στο λεγόμενο data room των ΕΛΤΑ, είναι οι Γερμανοί.

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί αυτό το μήνα. Μετά την αποτίμηση, οι ξένοι θα αποφασίσουν αν καταθέσουν και τις λεγόμενες δεσμευτικές προσφορές τους. Αναμένονται στα μέσα Απρίλη.

Στο μεταξύ, προχωρά και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ΕΛΤΑ. Το Ταχυδρομείο, το 2001 σχεδιάζεται να διαθέσει ίδια κεφάλαια 8 δισ. δρχ. και μέρος από τα 30 δισ. δρχ. που θα του διατεθούν από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Τα ποσά θα δαπανηθούν για την ολοκλήρωση του μηχανογραφικού συστήματος, τη λειτουργία του συστήματος ελέγχου των συστημένων και την ολοκλήρωση του κτιριακού προγράμματος, το οποίο περιλαμβάνει ανακαινίσεις και μετεγκαταστάσεις καταστημάτων. Σημειωτέον ότι τα ΕΛΤΑ φέρονται να διέθεσαν στην περίοδο 1997 - 2000, περίπου 3 δισ. δρχ. για την εκπαίδευση 5.000 υπαλλήλων.

Αρα, καταρρίπτεται ένα από τα βασικά επιχειρήματα των υπέρμαχων της ιδιωτικοποίησης, ότι ο ιδιώτης θα συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό του Ταχυδρομείου. Τα ΕΛΤΑ βελτιώνονται με τα χρήματα του ελληνικού λαού και αυτές οι σύγχρονες υποδομές θα δοθούν πεσκέσι σε όποιον ιδιώτη επιλέξει η κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ