Τρίτη 20 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ενισχύθηκε η ΔΑΣ

Ενισχυμένη και σε ψήφους, βγήκε από το συνέδριο της ΓΣΕΕ η ΔΑΣ, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στη διοίκηση της Συνομοσπονδίας. Με ένα ψηφοδέλτιο που συνενώνει στη βάση των αγώνων και σε ταξική κατεύθυνση ευρύτερες συνδικαλιστικές δυνάμεις, σε αντίθεση με τα αμιγώς κομματικά ψηφοδέλτια των άλλων παρατάξεων, η ΔΑΣ ψηφίστηκε από 98 συνέδρους, ενώ ενισχύθηκε κατά μία έδρα στο Γενικό Συμβούλιο και στην Εξελεγκτική Επιτροπή, όταν ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ μετρούσαν απώλειες.

Συγκεκριμένα για τη διοίκηση της ΓΣΕΕ, η ΔΑΣ κατέλαβε 10 θέσεις από τις 45, όσες και στο προηγούμενο συνέδριο, αλλά με σοβαρή ενίσχυση σε ψήφους, 98 από 92 στο 29ο Συνέδριο. Σημειώνεται ότι κάθε σύνεδρος αντιπροσωπεύει 1.000 ψηφίσαντες εργαζόμενους στα πρωτοβάθμια σωματεία. Στη νέα διοίκηση από την πλευρά της ΔΑΣ εκλέχτηκαν οι : Γ. Μαυρίκος, Χ. Κατσώτης, Γ. Σταυρόπουλος, Θ. Ευθυμίου, Αν. Ζαζόπουλος, Ν. Μαρουσάκης, Θ. Κούτρας, Κ. Αρτεμίου, Αλ. Τσώλης και Σ. Κότσιας.

Η ΠΑΣΚΕ εξέλεξε 22 μέλη - όσα είχε και πριν - αλλά έχασε 3 ψήφους, 208 από 211 που είχε και παρά το γεγονός ότι στο συνέδριο ψήφισαν 437 αντιπρόσωποι από 431 που είχαν ψηφίσει στο 29ο.

Απώλειες σε ψήφους και έδρες είχε η παράταξη της ΔΑΚΕ, έλαβε 88 ψήφους και 9 έδρες, από 99 και 10 έδρες που είχε στην προηγούμενη διοίκηση. Στασιμότητα χαρακτηρίζει τις δυνάμεις της Αυτόνομης Παρέμβασης που με 29 ψήφους, όσες και στο 29ο Συνέδριο κατέλαβε 3 θέσεις στη διοίκηση. Μια έδρα και 13 ψήφους έλαβε η πρωτοεμφανιζόμενη παράταξη της ΑΣΚΕ.

Και τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών για τα όργανα της Συνομοσπονδίας επιβεβαιώνουν ότι η γραμμή της συσπείρωσης, η γραμμή των αγώνων κόντρα στη συναίνεση και την υποταγή δυναμώνει, ήταν το πρώτο σχόλιο του επικεφαλής της ΔΑΣ Γ. Μαυρίκου. Ο συνδυασμός της ΔΑΣ που συσπειρώνει συνδικαλιστικές δυνάμεις, που είναι αποφασισμένες να παλέψουν κατά της κυβερνητικής πολιτικής και των συμφερόντων της εργοδοσίας, ήταν ο μόνος που ενισχύθηκε. Το γεγονός αυτό μας βάζει μπροστά σε νέες ευθύνες και δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις για την όξυνση της ταξικής πάλης.

Η ενίσχυση της ΔΑΣ είναι ένα μήνυμα και ένα ιδιαίτερο βάρος για τα στελέχη που εκλέχτηκαν στη διοίκηση της ΓΣΕΕ, υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο Αλέξης Τσώλης. Η πορεία μας στη ΓΣΕΕ θα συνεχίσει να είναι προσανατολισμένη στην απόκρουση των εργοδοτικών και κυβερνητικών επιθέσεων. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τους δεσμούς μας με τους εργαζόμενους και να προετοιμάζουμε την ανάπτυξη νέων αγώνων, όπως μέχρι τώρα και μέσα από το ΠΑΜΕ έχουμε πορευτεί.

Δώσαμε τη μάχη και μέσα στο συνέδριο. Με τις τοποθετήσεις μας φέραμε στο προσκήνιο όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την εργατική τάξη, υπογράμμισε ο Σπύρος Κότσιας. Αποδείξαμε ότι ο λεγόμενος κοινωνικός διάλογος αποτελεί το φύλλο συκής, για να καλυφθούν οι ανεπίτρεπτες υποχωρήσεις της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ. Η ΔΑΣ βγήκε ενισχυμένη. Και ξέρουμε τι σημαίνει αύξηση μέσα σε τέτοιες συνθήκες. Προετοιμαζόμαστε για να δώσουμε τη μάχη του ασφαλιστικού. Χρειάζεται δουλιά, ψυχραιμία στις προκλήσεις και παρέμβαση για την αγωνιστική συσπείρωση των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ