Τρίτη 20 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΕΕ
Διαπάλη για τον έλεγχο της αγοράς φυσικού αερίου

Τα ρωσικά ΜΜΕ αναφερόμενα στην πρόσφατη συνάντηση του Ρώσου Πρόεδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν και της Γερμανίδας καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ, εστιάζουν στο ζήτημα της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Στη συνέντευξη Τύπου, που είχε μετά τις συνομιλίες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ζήτησε από την ΕΕ να μη δοθεί αναδρομική ισχύ στους νόμους του 3ου Ενεργειακού Πακέτου, θεωρώντας πως κάτι τέτοιο παραβιάζει αρχές του διεθνούς δικαίου. Στα πλαίσια του λεγόμενου 3ου Ενεργειακού Πακέτου προβλέπεται ο διαχωρισμός του δικτύου τροφοδοσίας των καταναλωτών και αυτού της μεταφοράς του φυσικού αερίου. Ετσι η εταιρεία - ιδιοκτήτρια του φυσικού αερίου δεν πρέπει να είναι αποκλειστικός ιδιοκτήτης των αγωγών φυσικού αερίου και πρέπει να επιτρέψει σε ανταγωνιστές της να συμμετέχουν στην άντληση του φυσικού αερίου.

Ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε πως μια σειρά μεγάλα επενδυτικά σχέδια προχώρησαν όταν δεν υπήρχε η σχετική νομοθεσία και τώρα, εάν αλλάξουν οι όροι του παιχνιδιού χάνεται κάθε βεβαιότητα για το τι θα γίνει με αυτές τις επενδύσεις. Ο Πούτιν χαρακτήρισε «απολύτως απολίτιστο τρόπο επίλυσης του ζητήματος» τις νέες ρυθμίσεις στο ενεργειακό δίκαιο της ΕΕ, ενώ το ρωσικό ενεργειακό μονοπώλιο της «Γκαζπρόμ» θεωρεί πως η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία στρέφεται ενάντια στη ρωσική εταιρεία, που είναι ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου της ΕΕ.

Η εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα» εκτιμά πως η βιασύνη με την έναρξη της κατασκευής του αγωγού «South Stream», που θα διανύσει τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία και θα καταλήξει στην Ιταλία, συνδέεται με τις προσπάθειες της Μόσχας να παρακάμψει το 3ο Ενεργειακό Πακέτο. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών που δημοσιεύει η εφημερίδα, αυτές οι προσδοκίες είναι μάταιες. Αναμένεται νέος γύρος σκληρών διαπραγματεύσεων γύρω από το ζήτημα των μεριδίων της αγοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ