Σάββατο 24 Νοέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Κυρίαρχοι οι ανταγωνισμοί και οι φυγόκεντρες τάσεις

Οι «27» δεν κατέληξαν ούτε χτες σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014 - 2020

Από τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής

Eurokinissi

Από τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής
Οι ισχυροί ανταγωνισμοί ανάμεσα στα κράτη μέλη και οι φυγόκεντρες τάσεις που ενισχύθηκαν μετά την εκδήλωση της κρίσης, ήταν τα στοιχεία που κυριάρχησαν και χτες στη Σύνοδο Κορυφής για τον προϋπολογισμό της ΕΕ 2014 - 2020. Οπως ανακοινώθηκε αργά το απόγευμα από τον πρόεδρο της ΕΕ Χ. Βαν Ρομπάι, οι «27» δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμβιβασμό.

Σαν αποτέλεσμα, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε, οι διμερείς διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν με στόχο να υπάρξει συμφωνία σε νέα Σύνοδο, τον Γενάρη ή τον Φλεβάρη του 2013.

Σύμφωνα με τον Χ. Βαν Ρομπάι, οι «27» συμφωνούν ότι οι δαπάνες για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη θα πρέπει να είναι αυξημένες κατά 15% από τον προηγούμενο προϋπολογισμό, δείχνοντας ότι η διαμάχη στη Σύνοδο είναι συνέχεια των ανταγωνισμών για τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης.

Για την αδυναμία να καταλήξουν σε συμφωνία σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, είχε προϊδεάσει από προχτές η Α. Μέρκελ, η οποία επανέλαβε χτες ότι «είναι ακόμα μακρύς ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε». Σύμφωνα με διαρροές, η Γερμανίδα καγκελάριος επέμεινε σε περικοπές ύψους 110 δισ. ευρώ.

Στο πνεύμα Μέρκελ ήταν και η δήλωση του Γάλλου προέδρου Φ. Ολάντ, ο οποίος είπε το βράδυ της Πέμπτης ότι «είναι πιθανόν να μην υπάρξει συμφωνία σ' αυτή τη Σύνοδο», ώστε «να δοθεί χρόνος για την επίτευξη μιας συμφωνίας».

Παζάρια και διακοπές

Οι εργασίες της πρώτης μέρας της Συνόδου διακόπηκαν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, ύστερα από ένα μαραθώνιο διμερών συναντήσεων του προέδρου της ΕΕ Χ. Βαν Ρομπάι με αρχηγούς των κρατών μελών, προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση. Ακολούθησε η κατάθεση νέας πρότασης από το Χ. Βαν Ρομπάι, η οποία προέβλεπε να παραμείνει ο προϋπολογισμός της ΕΕ στο 1,01% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, αλλά να γίνει ανακατανομή των κεφαλαίων.

Για παράδειγμα, ο πρόεδρος της ΕΕ πρότεινε να δοθούν επιπλέον 8 δισ. ευρώ στην ΚΑΠ και επιπλέον 10,6 δισ. στην πολιτική συνοχής υπέρ των φτωχότερων χωρών. Για το λόγο αυτό αφαιρούσε 20,3 δισ. από πολλά κονδύλια, μεταξύ των οποίων και 13 δισ. που προορίζονταν για την «ανάπτυξη» και τις «μεγάλες υποδομές».

Η νέα πρόταση φαίνεται ότι δεν ικανοποίησε τους βασικούς διαφωνούντες, αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις τους κατά την προσέλευση για τις χθεσινές εργασίες. Σύμφωνα με το Χ. Βαν Ρομπάι, οι καιροί απαιτούν έναν «μετριοπαθή προϋπολογισμό», ο οποίος θα περιλαμβάνει «επώδυνες περικοπές».

Ωστόσο, στα παζάρια που έγιναν την Πέμπτη, η Βρετανία επέμεινε σε μεγαλύτερες περικοπές, όπως και άλλες χώρες έμειναν αμετακίνητες σε θέσεις που εκφράζουν τα μονοπώλιά τους.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φ. Ολάντ, είπε χτες ότι «δεν είμαι ακόμη ικανοποιημένος, δεν εισακούσθηκα παρά μόνον εν μέρει». «Θεωρώ ότι δεν υπήρξε σε αυτό το στάδιο ικανή πρόοδος. Δεν είναι η ώρα να κάνουμε παιγνίδια, το θέμα δεν είναι να μεταφέρουμε χρήματα από ένα τομέα του προϋπολογισμού σε έναν άλλον. Πρέπει να περικόψουμε δαπάνες που δεν μπορούμε να αντέξουμε. Αυτό συμβαίνει στη χώρα μας, αυτό πρέπει να συμβεί και εδώ» δήλωσε ο Ντ. Κάμερον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ