Τετάρτη 28 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ - ΤΑ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ
Υποκριτικές κυβερνητικές κορόνες

ΝΤΑΚΑ.--

«Ημέρα πένθους» κήρυξε τη χτεσινή η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές, που ξεκίνησε η ταφή των 120 νεκρών της νέας τραγωδίας που προκάλεσε πυρκαγιά σε εργοστάσιο ιματισμού, της εταιρείας «Tazreen Fashions», στην Ασούλια, στα περίχωρα της Ντάκα, το βράδυ του Σαββάτου. Υπό την πίεση των μαζικών διαδηλώσεων εργαζομένων στα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας της χώρας τη Δευτέρα η αστυνομία αναγκάστηκε να ανακοινώσει ότι αναζητείται ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου. Στην ανάκριση, η αστυνομία δήλωσε ότι θα θέσει ερωτήματα τόσο για τις παραλείψεις όσον αφορά την ασφάλεια του κτιρίου, όσο και για τις κατηγορίες επιζώντων, που κατήγγειλαν ότι - κατά τη συνήθη πρακτική - οι διευθυντές του εργοστασίου, με το ξέσπασμα της φωτιάς εμπόδισαν τους εργαζόμενους να βγουν από το κτίριο προκειμένου να σωθούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ανάλογα εργοδοτικά εγκλήματα που συνέβησαν στο παρελθόν στο Μπαγκλαντές, που χαρακτηρίζεται ο παράδεισος του φασόν, λόγω του ιδιαίτερα χαμηλού κόστους παραγωγής, που βασίζεται στην άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, σε άθλιες συνθήκες εργασίας και χωρίς καμία προστασία, έχει αποδειχθεί ότι οι εργάτες δούλευαν ακόμα και αλυσοδεμένοι, σε αίθουσες κλειδωμένες, χωρίς καμία δυνατότητα διαφυγής.

Ακρως υποκριτική είναι η ανακοίνωση της πολυεθνικής εταιρείας Walmart, η οποία διέκοψε τη συνεργασία της με το συγκεκριμένο εργοστάσιο μια μέρα πριν την τραγωδία, για λόγους «ασφαλείας», καθώς τα συγκεκριμένα κάτεργα είναι γνωστά και βολεύουν τις πολυεθνικές. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο παρήγαγε επίσης ρούχα για την ευρωπαϊκή εταιρεία C&A και την Li&Fung, η οποία έχει τη βάση της στο Χονγκ Κονγκ.

Η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές χαρακτήρισε την πυρκαγιά ως προβοκάτσια, με στόχο την αποσταθεροποίησή της, ωστόσο επί της ουσίας ουδέποτε έχει λάβει μέτρα για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των εργαζομένων στα 4.500 εργοστάσια ιματισμού της χώρας, καθώς τα έσοδα από τις εξαγωγές τους αποτελούν το 80% των εσόδων της χώρας από εξαγόμενα προϊόντα. Αντίθετα, όπως έχουν καταγγείλει επανειλημμένα σε κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι, το κράτος καλύπτει τα εγκλήματα των βιομηχάνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ