Τετάρτη 28 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Μαζικά ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό

Χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν και πάλι ενάντια στη λιτότητα
Χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν και πάλι ενάντια στη λιτότητα
ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Δεκάδες χιλιάδες Πορτογάλοι διαδήλωσαν χτες στη Λισαβόνα ενάντια στην πολιτική λιτότητας, την ώρα που στο Κοινοβούλιο ψηφιζόταν ο προϋπολογισμός για το 2013.

Με συνθήματα και πανό κατά της πολιτικής λιτότητας οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας, ορισμένοι από τους οποίους έδειχναν κόκκινες κάρτες, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να προειδοποιήσουν την κυβέρνηση. Τη συγκέντρωση διοργάνωσε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Πορτογαλίας «CGTP», δύο μόλις βδομάδες μετά την πραγματοποίηση γενικής απεργίας στη χώρα, με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων. Φέτος έχουν πραγματοποιηθεί δύο γενικές απεργίες στη χώρα, ενώ σχεδόν καθημερινές είναι οι συγκεντρώσεις και οι διαδηλώσεις.

Μέσα στο Κοινοβούλιο, η κυβέρνηση υπεραμύνθηκε της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει υποστηρίζοντας πως «αποτελεί άλλο ένα αποφασιστικό βήμα στο δρόμο της εξυγίανσης», όπως χαρακτηριστικά είπε πριν την ψηφοφορία ο υπουργός Οικονομικών, Βίτορ Γκασπάρ, ενέργεια, που, όπως είπε, θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών... Ο προϋπολογισμός τελικά εγκρίθηκε από την απόλυτη πλειοψηφία που υποστηρίζει την κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο (βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος), ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα καταψήφισαν, ανάμεσά τους και το δήθεν «αντιπολιτευόμενο» Σοσιαλιστικό Κόμμα που ήταν το πρώτο που διαπραγματεύτηκε τη «βοήθεια» από την τρόικα το 2011 για δάνειο ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ. Εξαιτίας των μέτρων λιτότητας, οι εργαζόμενοι υπολογίζεται πως θα χάσουν τουλάχιστον ένα μισθό το 2013.

Με το πρόσχημα να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 4,5% του ΑΕΠ στα τέλη του 2013 εξοικονομώντας 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ, η κυβέρνηση μέσω του προϋπολογισμού μειώνει σημαντικά το εισόδημα των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση του φόρου όλων των κατηγοριών εισοδήματος κατά 9,8% έως 13,2%, ενώ θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά 4% σε όλα τα εισοδήματα για το 2013. Επιπλέον, αυξάνεται η φορολόγηση για τα ακίνητα, επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης για είδη πολυτελείας, μείωση των εισοδηματικών κατηγοριών σε 5 από 8 που ήταν έως σήμερα κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ