Τετάρτη 28 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΣΤΟΝ ΟΗΕ
Καταθέτει αίτημα για αναγνώριση ως «κράτος - παρατηρητής»

ΡΑΜΑΛΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Αίτημα για αναγνώριση της Παλαιστίνης ως «κράτους - παρατηρητή» θα καταθέσει, αύριο ή μεθαύριο, στη Γενική Συνέλευση ο Μαχμούντ Αμπάς, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής. Το αίτημα περιλαμβάνει την Δυτική Οχθη, την Λωρίδα της Γάζας και την ανατολική Ιερουσαλήμ, με βάση τα σύνορα του '67. Χτες η γαλλική κυβέρνηση με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Λορέν Φαμπιούς διατύπωσε τη θέληση να ψηφίσει υπέρ του αιτήματος, κάτι που φυσικά δεν γίνεται γιατί νοιάζεται για το βασανισμένο Παλαιστινιακό λαό, αλλά γιατί ο γαλλικός ιμπεριαλισμός θέλει να εξασφαλίσει τις θέσεις του στη Μέση Ανατολή, όπως γίνεται και στην περίπτωση της Συρίας, όπου στηρίζει και εξοπλίζει τους αντικαθεστωτικούς. Η Γαλλία γίνεται η πρώτη χώρα - μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας που επισήμως ξεκαθαρίζει τη θέση απέναντι στο σχετικό αίτημα. Ανάλογη στάση αναμένεται να κρατήσουν και οι Ρωσία - Κίνα.

Ενδιαφέρον έχει ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ και θεωρούμενος «αρχιτέκτονας» των συμφωνιών του Οσλο, ο Γιόσι Μπεϊλίν με εκτενές άρθρο του στους «Νιου Γιορκ Τάιμς», κατηγορεί την ισραηλινή ηγεσία αλλά και τις ΗΠΑ ότι διαπράττουν «τεράστιο λάθος» αντιδρώντας στο παλαιστινιακό αίτημα που σημειώνει ότι η αποδοχή του τελικά θα είναι «προς όφελός τους».

Ωρες νωρίτερα, γινόταν γνωστό ότι στη μεθόριο της νότιας Γάζας με το Ισραήλ, στο ύψος της Ράφα και του ισραηλινού μεθοριακού σταθμού Κέρεμ Σαλόμ, δύο νεαροί Παλαιστίνιοι τραυματίζονταν από ισραηλινά πυρά. Σύμφωνα με την εκεχειρία που επιτεύχθηκε την περασμένη βδομάδα, οι Παλαιστίνιοι μπορούν πλέον να προσεγγίσουν όσα χωράφια βρίσκονται κοντά στο φράχτη, τα οποία μέχρι πρότινος θεωρούνταν, από το Ισραήλ, «ουδέτερη ζώνη» και γινόταν στόχος όποιος βρισκόταν σε αυτά.

Σε μια άλλη εξέλιξη εντός τριών μηνών, πιθανότατα, θα βγουν τα αποτελέσματα από τις εξετάσεις που θα διενεργηθούν στα δείγματα που Ελβετοί, Γάλλοι και Σουηδοί επιστήμονες, διά μέσου Παλαιστινίων γιατρών, πήραν, χθες το πρωί, από το λείψανο το Γιάσερ Αραφάτ. Η διαδικασία έγινε υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας και μακριά από τις κάμερες στον τάφο του Αραφάτ στην Μουκάτα'α της Ραμάλα. Το καλοκαίρι έρευνα του Ινστιτούτου Ραδιοφυσικής του Πανεπιστημίου της Λοζάνης, στην Ελβετία, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του δικτύου «αλ Τζαζίρα», είχε εντοπίσει σε προσωπικά αντικείμενα του Αραφάτ, δέκα φορές μεγαλύτερη ποσότητα του ραδιενεργού στοιχείου πολώνιο 210, από ό,τι είναι το κανονικό.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Κατερίνη

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ και η Επιτροπή Ειρήνης Κατερίνης.

Καταδίκασαν το κράτος του Ισραήλ που με τη συναίνεση και τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ διαπράττει καθημερινά εγκλήματα πολέμου με τους ανελέητους βομβαρδισμούς των παλαιστινιακών περιοχών και τη μαζική κι αδιάκριτη εξόντωση του άμαχου πληθυσμού.

Κατήγγειλαν την κυβέρνηση που εμπλέκει τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς και κάλεσαν το λαό να κλιμακώσει τον αγώνα του για απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις και τα στρατηγεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ