Τετάρτη 28 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Κίνδυνος ευρύτερης ανάφλεξης

ΚΑΜΠΑΛΑ.--

Χαρακτηριστικά περιφερειακής κρίσης προσλαμβάνει η ένταση που σημειώνεται εδώ και δύο βδομάδες στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό μετά την κατάληψη της στρατηγικής πόλης Γκόμα από ενόπλους της οργάνωσης Μ23 που χρηματοδοτείται και εξοπλίζεται από τη γειτονική Ρουάντα και από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με πρώτες τις ΗΠΑ. Πίσω από τις αντιπαραθέσεις, βεβαίως, των ενόπλων και της αστικής κυβέρνησης βρίσκεται η προσπάθεια ελέγχου του τεράστιου ορυκτού πλούτου της χώρας, που ιδιοποιούνται οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις, ντόπιες και ξένες.

Χτες τα χαράματα, για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης, περίπου 300 μαχητές μιας άλλης ένοπλης οργάνωσης που δρα στη μεθόριο της ΛΔ Κονγκό με τη Ρουάντα και φέρεται πως υποστηρίζεται από τον κογκολέζικο στρατό, η FDLR («Δημοκρατικές Δυνάμεις για την Απελευθέρωση της Ρουάντα»), εξαπέλυσε επίθεση σε θέσεις του ρουαντέζικου στρατού στην περιοχή Ρουμπάβου. Εκπρόσωπος του ρουαντέζικου στρατού επιβεβαίωσε την επίθεση, είπε πως συνελήφθησαν και ανακρίνονται δύο από τους δράστες, προσθέτοντας πως πλέον ενισχύονται οι θέσεις και οι περιπολίες του στρατού στη μεθόριο με τη ΛΔ Κονγκό.

Αργότερα, οι ένοπλοι της οργάνωσης Μ23 αρνήθηκαν να αποχωρήσουν από την Γκόμα και να συμμορφωθούν με τελεσίγραφο χωρών της λεγόμενης περιοχής των Μεγάλων Λιμνών Κεντρικής Αφρικής, λέγοντας πως είναι έτοιμοι να πολεμήσουν με τον κονγκολέζικο στρατό. Ο επικεφαλής της οργάνωσης Ζαν Μαρί Ρουνίγκα είχε νωρίτερα προσπαθήσει να εμφανιστεί «διαλλακτικός», αφού μιλώντας το μεσημέρι σε δημοσιογράφους σε κεντρικό ξενοδοχείο της Γκόμα ισχυρίστηκε πως οι δυνάμεις του θα αποχωρούσαν από την περιοχή εάν ικανοποιούνταν τα αιτήματά τους. Είπε έτσι πως επιθυμεί τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Κογκολέζου Προέδρου Καμπίλα, αλλά διεύρυνε την ατζέντα των αιτημάτων, λέγοντας πως πλέον ζήτημα δεν είναι μόνον η ικανοποίηση των δεσμεύσεων που δεν τήρησε η ΛΔ Κονγκό στο πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2009, αλλά και όλα όσα μεσολάβησαν από τότε έως το 2012.

Ο εκπρόσωπος του κογκολέζικου στρατού συνταγματάρχης Ολιβιέ Χαμούντι χαρακτήρισε την άρνηση αποχώρησης των ενόπλων της Μ23 ως «κήρυξη πολέμου», σημειώνοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας είναι έτοιμες να ξαναρχίσουν τις μάχες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ