Τετάρτη 21 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΚΕΡΚΥΡΑ
Αγωνιστικές συγκεντρώσεις ελαιοπαραγωγών

Λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους απαίτησαν αγωνιστικά οι αγρότες της Μεσσηνίας. Μαζικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και στην Κέρκυρα

Λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους απαίτησαν αγωνιστικά οι αγρότες της Μεσσηνίας σε ένα μαχητικό συλλαλητήριο, που οργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Μεσσηνίας, χτες, στην πλατεία 23ης Μάρτη στην Καλαμάτα. Με τα τρακτέρ και τα αγροτικά αυτοκίνητα παραταγμένα στην πλατεία οι συγκεντρωμένοι αγρότες μετά το τέλος των ομιλιών και των χαιρετισμών, πορεύτηκαν προς τη Νομαρχία, όπου επέδωσαν το ψήφισμά τους.

Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο Γιώργος Χρυσομπόλης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων και μέλος της Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Μεσσηνίας, ο οποίος σημείωσε «πως σήμερα οι αγρότες της Μεσσηνίας στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ». Κατήγγειλε στη συνέχεια «τις υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ - ΠΑΣΕΓΕΣ και τους εκπροσώπους τους στο νομό μας που όχι μόνο δεν οργανώνουν τον αγώνα, αλλά με τη στάση τους υπονομεύουν κι εκφυλίζουν το αγροτικό κίνημα». Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Γιάννης Λυριτζής, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση, ο Μπάμπης Καλογερόπουλος πρόεδρος Γεωργικών Συνεταιρισμών Χριστιάνων και ο Γιάννης Τσίχλης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Αγροτών.

Τα αιτήματα των αγροτών, όπως αυτά μεταφέρονται μέσα από το ψήφισμά τους, είναι να ληφθούν μέτρα στήριξης του λαδιού, ώστε η τιμή να διαμορφωθεί για τον άσο στις 1.000 δραχμές το κιλό. Να χτυπηθεί η αισχροκέρδεια, η νοθεία, το παραεμπόριο του λαδιού. Να απαγορευτούν οι ανεξέλεγκτες και αθρόες εισαγωγές λαδιών από τρίτες χώρες και να ισχύσει η κοινοτική προτίμηση. Να παρθούν μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής και να καταργηθούν τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας.

Για το συντονισμό της πάλης και την κλιμάκωση της αγωνιστικής δράσης η Επιτροπή Αγώνα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που σε πρώτη φάση θα ξεκινήσουν, με συζητήσεις και συσκέψεις με εκπροσώπους αγροτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων απ' όλη τη Μεσσηνία και παράλληλα θα επιδιωχτεί συνεννόηση με τις υπόλοιπες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.

Στην Κέρκυρα

Μαζικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν προχτές το πρωί οι αγρότες ελαιοπαραγωγοί του νησιού της Κέρκυρας στην πλατεία Σαρόκο της πόλης. Ηταν το δεύτερο μέσα σε λίγο διάστημα συλλαλητήριο αγροτών που οργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα του νησιού και συμμετείχαν αγρότες απ' όλο το νησί, που έφτασαν εκεί με κάθε μέσο. Από μέρους της Επιτροπής Αγώνα - στην οποία συμμετέχουν η Ομοσπονδία και αγροτικοί σύλλογοι και συνεταιρισμοί και παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- μίλησε ο Δήμαρχος Μελιτειέων Βασίλης Αρμενιάκος, ο οποίος αναφέρθηκε στα πιεστικά προβλήματα των αγροτών τόσο με τις τιμές του λαδιού και την αδυναμία διάθεσης του προϊόντος, όσο και στα άλλα προβλήματα της αντιαγροτικής αντιλαϊκής, γενικότερα της πολιτικής ΕΕ και κυβέρνησης.

Ο ομιλητής, αφού αναφέρθηκε στα προβλήματα με το λάδι και το αδιέξοδο που έχουν οδηγηθεί οι παραγωγοί, υπογράμμισε: Τα προβλήματα αυτά δεν πέσανε από τον ουρανό. Είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν δεκαετίες. Επόμενα, ο αγώνας δεν μπορεί, πλέον, να περιορίζεται σε στενά οικονομικά αιτήματα όπως για την τιμή και την επιδότηση. Πρέπει, λοιπόν, ο αγώνας μας να έχει πολιτικό χαρακτήρα να στοχεύει στην ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής.

Για το αντιπάλεμα αυτής της πολιτικής, την οργάνωση και το συντονισμό των αγώνων, καθώς ο αγώνας θα είναι σκληρός, συστήθηκε η Παγκερκυραϊκή Επιτροπή Αγώνα στην οποία έχουν θέση όσοι με λόγια και πράξεις αντιστέκονται στην αντιαγροτική πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης.

Μετά το τέλος των ομιλιών και αφού εγκρίθηκε ψήφισμα, οι συγκεντρωμένοι αγρότες έκαναν μαχητική πορεία με συνθήματα κατά της αντιαγροτικής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ μέσα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στη νομαρχία επιδόθηκε το ψήφισμα με την απαίτηση ο νομάρχης να σταθεί στο πλευρό των αγροτών, αντί να βάζει πλάτη στην κυβερνητική πολιτική που τους καταστρέφει. Από εκεί, Επιτροπή των αγροτών μετέβη στην Περιφέρεια όπου συνάντησε την Περιφερειάρχη η οποία, ωστόσο, δε δεσμεύτηκε για τίποτα. Απεναντίας, προκλητικά, προέτρεπε τους ελαιοπαραγωγούς να κάνουν σαπούνι το ελαιόλαδο για να το ξεφορτωθούν!

Στα αιτήματα των Κερκυραίων ήταν μέτρα στήριξης της παραγωγής και της τιμής λαδιού, έργα υποδομής στο νησί, συντάξεις ΟΓΑ ίσες με την κατώτερη του ΙΚΑ κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ