Τετάρτη 21 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Διαγκωνισμοί για μεγαλύτερα μερίδια

Οι στόχοι της συγχώνευσης των ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και ΤΕΛΕΣΙΣ

Ξαναζεσταίνονται στο χώρο του τραπεζικού συστήματος οι διαδικασίες μεγαλύτερης συγκέντρωσης τραπεζικού κεφαλαίου σε μικρότερο αριθμό τραπεζών, μετά την εξαγορά της τράπεζας ΤΕΛΕΣΙΣ από τη ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Χτες οι διοικήσεις των δύο τραπεζών έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσίασαν τη συγχώνευσή τους. Η συγκεκριμένη «στρατηγική κίνηση» υπαγορεύτηκε από την ανάγκη για κατάκτηση μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς, αλλά και από το διαρκώς αυξανόμενο βαθμό συγκέντρωσης του τραπεζικού κεφαλαίου στη λεγόμενη εντός ΟΝΕ εποχή. Ταυτόχρονα, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, N. Νανόπουλος, στόχος παραμένει «η επέκταση στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιφέρεια».

Χαρακτηριστικό των διεργασιών συγκεντροποίησης που αναμένονται στο επόμενο διάστημα είναι ορισμένα συγκριτικά στοιχεία που αναφέρθηκαν στη χτεσινή συνέντευξη. Σύμφωνα με αυτά, οι 5 μεγαλύτεροι τραπεζικοί όμιλοι στην Ελλάδα κατέχουν σχεδόν το 70% του συνόλου της αγοράς, ποσοστό που είναι ισοδύναμο με τα ισχύοντα και σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως στην Ισπανία και Πορτογαλία. Αντίθετα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ ΕΡΓΑΣΙΑΣ στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά υπάρχει πληθώρα εταιριών και οι 5 μεγαλύτεροι όμιλοι κατέχουν μερίδιο της τάξης του 30% έναντι ποσοστού πάνω από 55% στην Ισπανία και Πορτογαλία.

Με γνώμονα το τελευταίο εύρημα και την αναμενόμενη περαιτέρω συγκεντροποίηση αποφασίστηκε η συγχώνευση των δυο τραπεζών. Ετσι η έμφαση θα δοθεί στη λεγόμενη «επενδυτική τραπεζική», χώρος που ήδη δραστηριοποιείται και η ΤΕΛΕΣΙΣ και που αφορά τις χρηματιστηριακές συναλλαγές και αναδοχές, καθώς και την παροχή «επενδυτικών συμβουλών» προς το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για συγχωνεύσεις, ιδιωτικοποιήσεις κλπ. Οι τραπεζίτες έχουν την ελπίδα ότι η «επενδυτική τραπεζική» θα είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρα για τους ίδιους, καθώς αναμένουν έξαρση αυτών των διεργασιών και στα Βαλκάνια. Είναι χαρακτηριστικό πως στη χτεσινή συνέντευξη έγινε λόγος για περαιτέρω ενίσχυση του ομίλου σε «περιφερειακό επίπεδο στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, όπου ήδη υπάρχει παρουσία, αλλά και σε άλλες χώρες αργότερα». Στο συγκεκριμένο σχήμα συγχώνευσης, καθώς και στη συγκεκριμένη «παρουσία» στα Βαλκάνια και τη χώρα μας έχει ειδικά συμφέροντα η γερμανική τράπεζα Ντόιτσεμπανκ, που είναι και «στρατηγικός εταίρος» της ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ.

Η διαδικασία συγχώνευσης θα ολοκληρωθεί μετά 6 μήνες και τελεί υπό την έγκριση των διοικητικών συμβουλίων και των μετόχων. Η σχέση ανταλλαγής καθορίστηκε σε 2,2 μετοχές της ΤΕΛΕΣΙΣ για κάθε μια μετοχή της ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ.

Η Πίστεως

Οι τραπεζίτες βέβαια δε χάνουν ευκαιρία να εκδηλώσουν την ολόπλευρη υποστήριξή τους στη βαθύτατα αντιλαϊκή και φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ετσι στη χτεσινή Γενική Συνέλευση των μετόχων της Alpha Bank o πρόεδρός της, Γ. Κωστόπουλος, αξίωσε μεταξύ άλλων την κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας λέγοντας πως «η αντιμετώπιση των αδιεξόδων στο ασφαλιστικό σύστημα, η εκ βάθρων μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και η εύρυθμη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού προβάλλουν πλέον ως αναγκαίες συνθήκες...» (προφανώς για τον ίδιο και τους συν αυτώ). Λόγος έγινε και για τη χορηγία της Alpha Bank στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, από την οποία αναμένονται «αντίστοιχα οικονομικά οφέλη». Για την τριετία 2001-2003 η διοίκηση της τράπεζας αναμένει ότι η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων της θα κινηθεί κατά μέσο όρο στο 20% ετησίως, δηλαδή με ρυθμό 9πλάσιο του αναμενόμενου πληθωρισμού, και προσδοκά ότι θα καταλάβει μερίδιο αγοράς της τάξης του 25%. Στον απολογισμό χρήσεως της τράπεζας αναφέρεται ότι η παραγωγή υπηρεσιών διευρύνεται τα τελευταία χρόνια λόγω της επέκτασης του τραπεζικού τομέα, του εμπορίου και του τουρισμού, που το 2000 έφτασαν στο 71,5% του ΑΕΠ, από 67,7% το 1995.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνονται οι διεργασίες συγκεντροποίησης (2013-01-09 00:00:00.0)
Σε νέα φάση συγκέντρωσης (2007-01-13 00:00:00.0)
Το μεγάλο φαγοπότι που ετοιμάζει η κυβέρνηση (2003-08-27 00:00:00.0)
Προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής (1999-07-09 00:00:00.0)
Μαίνεται ο "πόλεμος" για την Τράπεζα Εργασίας (1999-07-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ