Τετάρτη 21 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ν. ΚΙΛΚΙΣ
Περισσεύουν οι απολύσεις εργαζομένων

Αλλοι 80 εργαζόμενοι προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο των ανέργων στο Νομό Κιλκίς. Μέσα σε 40 ημέρες, ο όμιλος ΑΚΚΑ απέλυσε 80 εργαζόμενους από το εργοστάσιό του στο Κιλκίς. Πρόκειται για την κλωστοϋφαντουργική επιχείρηση «ΗΛΙΟΤΕΞ». Οι απολύσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στους αριθμούς που αποδεικνύουν την «ευημερία» του λαού της χώρας και να προσθέσουν ποσοστά στην ήδη μεγάλη ανεργία, που στο Νομό Κιλκίς ξεπερνά το 20%.

Το Κιλκίς, χρόνο με το χρόνο, εγκαταλείπεται από τους κατοίκους του, κύρια τους νέους, αφού οι δουλιές περιορίζονται και η αγροτοκτηνοτροφική απασχόληση φθίνει. Ο νομός, που συνορεύει με την ΠΓΔΜ και πρώτος θα δεχτεί τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης επέκτασης της κρίσης προς το νότο, μαραζώνει οικονομικά. Μόλις 10 χρόνια μετά τα κίνητρα για επενδύσεις που δόθηκαν στην παραμεθόριο περιοχή του Κιλκίς, η πραγματικότητα αποκαλύπτεται γυμνή. Κάθε λίγο κλείνουν εργοστάσια και μεταφέρονται σε μια νύχτα στην ΠΓΔΜ. Πρόσφατα το εργοστάσιο «ΡΙΚΕΡ», γερμανικών συμφερόντων, απέλυσε σχεδόν όλο το προσωπικό και μετέφερε τις δραστηριότητές του στη Βουλγαρία. Αυτή την περίοδο σε διαθεσιμότητα βρίσκονται δεκάδες εργαζόμενοι στην επιχείρηση προκατασκευασμένων κτιρίων του Ν. Σεργιανίδη, που, όπως φαίνεται επίσης, οδηγείται σε κλείσιμο.

Την ίδια ώρα στις περισσότερες επιχειρήσεις έχουν για τα καλά εισβάλει οι εργολαβίες. Ακόμη και ολόκληρα τμήματα παραγωγής παραδίδονται στις εργολαβίες. Ετσι, οι εργαζόμενοι δουλεύουν για ένα ξεροκόμματο, αφού οι εργολάβοι πιέζουν για να συμπιέσουν προς τα κάτω τα μεροκάματα.

Το τελευταίο δείγμα της αναπτυξιακής πολιτικής που στηρίζει η κυβέρνηση, απέδειξε για άλλη μια φορά τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετεί. Αφού και πάλι με πρόσχημα τη στήριξη της αποδοτικότητας και ανταγωνιστικότητας, ο Ομιλος ΑΚΚΑ απέλυσε 80 εργαζόμενους. Στόχος είναι η εξασφάλιση ακόμη μεγαλύτερων κερδών.

Στο εργοστάσιο του Κιλκίς, στην «ΗΛΙΟΤΕΞ» πριν 10 χρόνια απασχολούνταν 350 εργαζόμενοι. Σταδιακά το προσωπικό μειώθηκε στους 214 και τώρα μετά τις 80 απολύσεις έμειναν 134 εργαζόμενοι.

Στις επιχειρήσεις του Ομίλου ΑΚΚΑ, «Ελληνική Υφαντουργία» και «Ηλιος ΤΕΝ ΚΑΤΕ» μέσα στην τελευταία 5ετία, έχασαν τη δουλιά τους 350 εργαζόμενοι. Αυτό όμως δε σήμαινε πως οι επιχειρήσεις είχαν πρόβλημα. Αντίθετα εισήχθησαν και στο Χρηματιστήριο...

Απολύσεις με σύμφωνη γνώμη!

Την τακτική των απολύσεων με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων ακολουθεί και στο εργοστάσιο του Ομίλου στο Κιλκίς, την «ΗΛΙΟΤΕΞ». Στις αρχές Φλεβάρη η επιχείρηση απέλυσε 40 εργαζόμενους μέσα από μια ιδιόμορφη διαδικασία. Κατήγγειλε τη σύμβαση, έχοντας όμως εξασφαλίσει τη «σύμφωνη» γνώμη των απολυμένων! Οι απολυμένοι είχαν να επιλέξουν ανάμεσα στην απόλυση και στην απόλυση με «μπόνους». Ετσι η επιχείρηση έδωσε πέρα από τις νόμιμες αποζημιώσεις, 1,5 εκατ. δραχμές σε κάθε έναν και 80 χιλ. δραχμές για κάθε χρόνο δουλιάς. Και κάτω από τις πιέσεις που ασκήθηκαν, τελικά οι εργαζόμενοι που στην πραγματικότητα δεν είχαν άλλη επιλογή, αποδέχτηκαν τις απολύσεις.

Την ίδια τακτική ακολούθησε και στο δεύτερο κύμα απολύσεων που έκανε πριν περίπου 10 ημέρες. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση, και μπροστά στην όξυνση που δημιουργήθηκε στο χώρο, προκειμένου να μην ξεσπάσουν έντονες αντιδράσεις, έκλεισε το εργοστάσιο για μια εβδομάδα (έδωσε άδεια σε όλους τους εργαζόμενους) και αμέσως κοινοποίησε τις απολύσεις σε άλλους 40 εργαζόμενους.

Οσοι απέμειναν στην επιχείρηση και επέστρεψαν στη δουλιά τη Δευτέρα, είχαν το φόβο πως μπορεί να βρουν οριστικά κλειστό το εργοστάσιο. Γιατί και αυτό το έχει κάνει ο Ομιλος ΑΚΚΑ, πριν περίπου μια δεκαετία όταν με τον ίδιο τρόπο έβαλε λουκέτο στην επιχείρηση ΤΟΠΣ στη Θεσσαλονίκη.

Και ενώ από τη μια ο Ομιλος στέλνει στην ανεργία δεκάδες εργαζόμενους με ομαδικές απολύσεις, από την άλλη διαρκώς βελτιώνει αυγαταίνει τα κέρδη του. Σύμφωνα με στοιχεία, λοιπόν: Το 2000 είχε προ φόρων κέρδη 1,25 δισ. δραχμές, ενώ συνεχίζει να παραμένει η πρώτη εταιρία στην Ευρώπη στην παραγωγή υφασμάτων Denim με πωλήσεις 22,5 δισ. δραχμές.

Η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την εργοδοσία για τους εκβιασμούς και τις απολύσεις και την κυβερνητική πολιτική που φέρνει αυτά τα τραγικά αποτελέσματα.

Ανακοίνωση καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής που με ταχύτατους ρυθμούς προσαρμόζεται στις επιλογές και εντολές της ΕΕ, εξέδωσε και η ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ: «Αυτή η πολιτική της κυβέρνησης αυτά τα αποτελέσματα έχει: Υπερκέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο - ανεργία, φτώχεια, τρομοκρατία για τους εργάτες. Καλούμε τους εργαζόμενους σε συσπείρωση και αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ