Κυριακή 9 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Παράξενη αγάπη

Μια παράξενη αγάπη -αυτή του αλόγου και της λεύκας της πρώτης εμφάνισης του Χρήστου Μπουλώτη στο χώρο της παιδικής λογοτεχνίας- γίνεται η αφορμή ατομικής έκθεσης για τη ζωγράφο και εικονογράφο Φωτεινή Στεφανίδη, που εγκαινιάζεται την Τρίτη, στο Χώρο Τέχνης «24» (Σπευσίππου 38, Τηλ/Fax 210 7217897) και θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Ιανουαρίου.

Η πλήρης σειρά των εικόνων που κοσμούν το ομότιτλο βιβλίο στη νέα του μορφή (εκδόσεις «Polaris») καθώς και έργα μεγαλύτερων διαστάσεων, συλλεκτικό βιβλίο - αντικείμενο, πήλινες πλάκες και πιατέλες καθημερινής χρήσης όπου ζωγραφισμένες λεύκες και άλογα συνδιαλέγονται απρόβλεπτα, σχέδια και αφηγηματική ταινία από ύφασμα ανασυνθέτουν εικαστικά τον προσφιλή μύθο.

Στο σημείωμα του στον κατάλογο της έκθεσης, ο συγγραφέας Παναγιώτης Κουσαθανάς γράφει μεταξύ άλλων: «Εδώ, η Φωτεινή προεκτείνει και ζωντανεύει τις εικόνες του βιβλίου σε ζωγραφικούς πίνακες, ιστορημένα αντικείμενα από πηλό, χαρτί ή και ύφασμα, τα δε σχέδια και χρώματά της προχωρούν βήματα μπροστά με αξιοσημείωτη ευαισθησία και τόλμη. Αν και, όπως αρμόζει κατά τη συμβουλή του Σαίξπηρ, "μιλούν σιγανόφωνα για την αγάπη", συγχρόνως βροντοφωνάζουν με τόση δύναμη ώστε κι ο πλέον βαρήκοος ν' ακούσει»...

Συνεργάτης της από το χώρο του βιβλίου η συγγραφέας Ζωή Βαλάση σημειώνει: «Χωρίς συμβιβασμούς στην έκφραση της καλλιτεχνικής προσωπικότητάς της, χωρίς παραχωρήσεις στην παιδική ηλικία των αναγνωστών, με αξιοζήλευτη ωριμότητα δημιουργεί για μικρούς και μεγάλους εικόνες και βιβλία που προσκαλούν στην απόλαυση μιας ολοκληρωμένης ανάγνωσης».

Η Φωτεινή Στεφανίδη από το 1988 έχει πραγματοποιήσει δεκατέσσερις ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, χαρακτικής και εικονογράφησης στην Ελλάδα και Γερμανία και έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές και διεθνείς εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί περισσότερα από εβδομήντα βιβλία για παιδιά και ενήλικες (ανάμεσά τους και συλλεκτικές εκδόσεις) με εικονογραφήσεις της πάνω σε κείμενα σύγχρονων συγγραφέων όπως ο Χρήστος Μπουλώτης, η Αλκη Ζέη, η Φωτεινή Φραγκούλη, ο Παναγιώτης Κουσαθανάς, η Ζωή Βαλάση, η Λίλη Λαμπρέλλη, η Ιφιγένεια Μαστρογιάννη. Εχει ερμηνεύσει εικαστικά ποίηση της Σαπφώς, της Κασσιανής και του Λόρκα και λογοτεχνία του Παπαδιαμάντη και του Ανιννου. Εχει αποσπάσει περισσότερες από 20 ελληνικές και διεθνείς διακρίσεις στον τομέα της εικονογράφησης. Ωρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή: 11:00 - 14:00, 18:00 - 21:00, Σάββατο 11:00 - 14:00.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ