Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΛΟΒΕΝΙΑ
Νέος πρόεδρος ίδια λιτότητα

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.--

Σχεδόν απαρατήρητη πέρασε η προχτεσινή άνετη νίκη του σοσιαλδημοκράτη Μπορούτ Παχόρ για την Προεδρία της Σλοβενίας, με 67,4% έναντι του αντιπάλου του Ντανίλο Τουρκ, εξαιτίας της αποχής - ρεκόρ που έφθασε το 58% αλλά και των πλέον καθημερινών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην πρωτεύουσα Λιουμπλιάνα και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας κατά των αλλεπάλληλων αντιλαϊκών μέτρων λιτότητας. Χτες αργά το απόγευμα είχαν προγραμματιστεί τουλάχιστον δύο συγκεντρώσεις - διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας: Η μία έξω από το Δημαρχείο (και κατά του Ζόραν Γιάνκοβιτς, δημάρχου της Λιουμπλιάνας, που μαζί με τον πρωθυπουργό Γιάνεζ Γιάνσα αντιμετωπίζουν δίκη για διαφθορά), και η άλλη στην κεντρικότερη πλατεία της πρωτεύουσας, στην πλατεία του Κογκρέσου. Ανάλογες διαδηλώσεις είχαν προγραμματιστεί στις πόλεις Μάρμπορ, Τσέλιε, Κοτσέβιε, Πτούγι...

Νωρίτερα, συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι της συνομοσπονδίας εργαζομένων δημοσίου τομέα (ΚSJS) συναντήθηκαν με βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης ασκώντας πιέσεις για καταψήφιση του νομοσχεδίου που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα, προωθώντας, μεταξύ άλλων, δραστική μείωση των κοινωνικών δαπανών και μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά τουλάχιστον 10%.

Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό του 2013 αρχίζει σήμερα το πρωί με τη διαδικασία του επείγοντος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ