Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Εκατομμύρια εργαζόμενοι χωρίς περίθαλψη!

Ψίχουλα για ιατροφαρμακευτική κάλυψη που δεν καλύπτουν σε καμιά περίπτωση τις εκρηκτικές ανάγκες

Ψίχουλα στον ωκεανό των εκρηκτικών αναγκών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ανοιχτή πρόκληση για τα εκατομμύρια των ανασφάλιστων, των χρονίως πασχόντων, των ανέργων και όσων ζουν κάτω απ' το λεγόμενο όριο της φτώχειας αποτελούν οι «νέες δράσεις» που ανακοίνωσε, χτες, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στην προσπάθειά της να διαφημίσει τα περιβόητα κονδύλια του ΕΣΠΑ για το 2013 και το 2014.

Αντί για μέτρα και πολιτικές που ανοίγουν δρόμους για την πραγματική κάλυψη της αναγκαίας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εργαζομένων, η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ νομιμοποιεί προγράμματα αποκλεισμού εκατομμυρίων θυμάτων της φιλομονοπωλιακής πολιτικής από το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Αυτό που ανακοινώθηκε χτες είναι ότι δίνονται όλο κι όλο 45 εκατ. ευρώ για κάθε χρόνο της επόμενης διετίας, για να καλυφθούν οι ιατροφαρμακευτικές ανάγκες ...156.200 ατόμων. Ετσι, αν και μιλάνε για ανασφάλιστους, χρονίως πάσχοντες, άνεργους και τους επίσημα φτωχούς, και ενώ μόνο εκείνοι που ζουν κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας ξεπερνούν τα 2.500.000 άτομα, έχουν το θράσος να διαφημίζουν κονδύλια και προγράμματα που εξαρχής αποκλείουν τουλάχιστον 2,34 εκατομμύρια εργαζόμενους από κάθε πρόσβαση στο σύστημα Υγείας.

Οι ...«τυχεροί», όσοι ενταχθούν τελικά στο πρόγραμμα, θα παραλάβουν, κατά την κυβέρνηση, ένα «εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης» ετήσιας διάρκειας, με το οποίο θα μπορούν να εξεταστούν από γιατρό και να κάνουν εξετάσεις από «παρόχους Υγείας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα». Λεπτομέρειες, όπως ποια θα είναι τα κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα ή αν κάποιος που ήταν άνεργος τη μια χρονιά θα μπορεί να συνεχίσει και την άλλη, δε δόθηκαν, αλλά, όπως αναφέρθηκε, θα δοθούν αργότερα. Φαίνεται δηλαδή καθαρά ότι όσοι θα αποκτήσουν τη δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ανά υγειονομική περιφέρεια, είναι ελάχιστοι μπροστά στα 1,2 εκατ. ανέργους της χώρας.

Ακόμα προβλέπονται τα εξής:

  • Νοσηλεία κατ' οίκον για τους ανασφάλιστους, χρονίως πάσχοντες και αρρώστους με εγκεφαλικά που εξέρχονται απ' το νοσοκομείο, ύψους 4,5 εκατ. ευρώ.
  • Εμβολιασμοί παιδιών ανασφάλιστων γονέων, ύψους 5 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό είναι ανεξάρτητο απ' την τελευταία απόφαση του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με το οποίο όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως ασφαλιστικής κάλυψης, μπορούν να εμβολιάζονται στις δημόσιες δομές χωρίς να πληρώνουν ούτε τα 5 ευρώ.
  • Οσον αφορά στη λεγόμενη ψυχιατρική μεταρρύθμιση αναφέρθηκε ότι οι δράσεις θα «στοχεύουν στον ψυχικά πάσχοντα». Δηλαδή, αφού κοστολογηθούν οι υπηρεσίες για κάθε πάσχοντα στις δομές αποασυλοποίησης, θα συνεχίσουν να επιδοτούν την επιχειρηματική δραστηριότητα των ΜΚΟ και των αστικών εταιρειών.

Ολες αυτές οι δράσεις περιλαμβάνονται στο λεγόμενο «5ο άξονα για το ανθρώπινο δυναμικό» του ΕΣΠΑ που είναι «ενταγμένο στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της δανειακής σύμβασης», όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος. Δηλαδή, μετά την καταβαράθρωση των δημόσιων δομών Υγείας και Πρόνοιας επιχειρείται η «εμφάνιση έργων και υποδομών με κοινωνικό αντίκτυπο».

Το κονδύλι του ΕΣΠΑ για τις παραπάνω δράσεις ήταν 328,148 εκατ. ευρώ, μειώθηκε σε 268,128 εκατ. ευρώ και απορροφήθηκε μόλις το 6,8% των κονδυλίων. Το 95% των κονδυλίων είναι κοινοτικά και το 5% είναι εθνικοί πόροι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμεση προτεραιότητα η προστασία και ο εμβολιασμός των χρονίως πασχόντων (2021-01-20 00:00:00.0)
Συνάντηση σήμερα με τον υπουργό Υγείας (2015-03-18 00:00:00.0)
Ζωή - μαρτύριο για τους ανασφάλιστους χρόνια πάσχοντες (2014-04-24 00:00:00.0)
Ψίχουλα παροχών για ελάχιστους φτωχούς (2013-05-23 00:00:00.0)
Σήμερα η κινητοποίηση των τυφλών (2013-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ