Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟ
Στην τελική ευθεία οι διαθεσιμότητες

Αφαιρείται από τους ΟΤΑ και περνάει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης η πιστοποίηση της υπηρεσιακής μεταβολής των υπαλλήλων

Σε διαθεσιμότητα τίθενται και επισήμως όλοι ανεξαιρέτως οι υπάλληλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας που υπηρετούν σε διοικητικές θέσεις, με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου. Σύμφωνα με τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αντικαθιστά πλήρως τις υπηρεσίες των ΟΤΑ - αλλά και κάθε σχετική υπηρεσία του Δημοσίου - στο ζήτημα της πιστοποίησης των υπηρεσιακών μεταβολών των υπαλλήλων, εφόσον αυτές οι μεταβολές δεν πιστοποιηθούν εγκαίρως από τις υπηρεσίες του φορέα στον οποίο εργάζονται. Οπως αναφέρεται «η διαρκής επικαιροποίηση και συμπλήρωση των στοιχείων των υπαλλήλων, προκειμένου για μεταβολές της υπηρεσιακής τους κατάστασης που επέρχονται αυτοδικαίως από τυπικό νόμο, γίνεται από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, εφόσον δεν πραγματοποιηθεί από το αρμόδιο όργανο και εντός της προθεσμίας που προβλέπεται από το νόμο».

Αν και η διάταξη αυτή έχει γενική ισχύ, στην παρούσα φάση και ειδικά στο ζήτημα της διαθεσιμότης σημαίνει τα εξής: α) Την επικαιροποίηση και συμπλήρωση των στοιχείων των υπαλλήλων θα κάνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο οποίο θα πρέπει να προσφύγουν οι υπάλληλοι οι οποίοι εξαιρούνται β) Για τις μεταβολές στην υπηρεσιακή κατάσταση αυτών των δημοσίων υπαλλήλων που προκύπτουν από τη συμπλήρωση και επικαιροποίηση των στοιχείων τους από το υπουργείο δεν χρειάζονται την έκδοση διαπιστωτικής πράξης των υπηρεσιών στις οποίες εργάζονται.

Με τη δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου η πρώτη φάση εφαρμογής του μέτρου της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) μπαίνει στην τελική ευθεία της ολοκλήρωσής της.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει πιστοποιήσει μέχρι στιγμής ότι πληρούν τους όρους διαθεσιμότητας περίπου 1.600 δημόσιοι υπάλληλοι. Στον κατάλογο αυτό θα προστεθούν άλλοι 650 με 700 από τους Δήμους και περί τους 350 από τις Περιφέρειες. Τέλος, έχει πιστοποιηθεί ότι πληρούν τις προϋποθέσεις του Νόμου 4093/2012 να τεθούν σε αργία περίπου 700 υπάλληλοι, οι οποίοι ελέγχονται για πειθαρχικά παραπτώματα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος ...κινητικότητας και η ολοκλήρωσή του στο τέλος του 2013, μέσα από τις διαδικασίες αξιολόγησης δομών και προσωπικού, θα οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους του Δημοσίου στο καθεστώς της διαθεσιμότητας. Αξιόπιστες πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτιμούν ότι πάνω από 40.000 υπάλληλοι (όλων των σχέσεων εργασίας και όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης) θα τεθούν σε διαθεσιμότητα - η οποία, βάσει του νόμου θα διαρκεί ένα χρόνο - και θα πληρώνονται με το 75% του βασικού τους μισθού. Οσοι από αυτούς δεν επιστρέψουν σε νέες θέσεις εργασίας στο Δημόσιο (δηλαδή αρκετές χιλιάδες) με τη λήξη της διαθεσιμότητας θα απολυθούν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με απόλυση απειλούνται χιλιάδες σχολικοί φύλακες (2013-11-27 00:00:00.0)
Απεργία για 7η βδομάδα και απαντήσεις στον κυβερνητικό εκβιασμό (2013-10-19 00:00:00.0)
Απεργία για 7η βδομάδα και απαντήσεις στον κυβερνητικό εκβιασμό (2013-10-19 00:00:00.0)
Ανακοινώνονται άλλες 2.000 διαθεσιμότητες (2013-09-13 00:00:00.0)
«Τρέχουν» τα σχέδια για χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο (2013-05-29 00:00:00.0)
Προχωρά η συρρίκνωση δομών που φέρνει απολύσεις (2013-01-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ