Πέμπτη 22 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Ενωμένοι κατά της πλουτοκρατίας και του ρατσισμού

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κόμματος για τη Μέρα Κατά του Ρατσισμού

«Το σύνθημα "Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι στον αγώνα κατά της πλουτοκρατίας και του ρατσισμού" και η καθημερινή πάλη για την υλοποίησή του, είναι η καλύτερη τιμή και στάση απέναντι στα θύματα των ρατσιστικών αντιλήψεων και πρακτικών, στην πολιτική του "διαίρει και βασίλευε", που εφαρμόζεται στα Βαλκάνια και αλλού», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, με αφορμή τη χτεσινή Μέρα Κατά του Ρατσισμού.

«Είναι, συνεχίζει η ανακοίνωση, η καλύτερη απάντηση στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που διαμορφώνει ένα φαινομενικά αντιρατσιστικό κλίμα, για να έχουν οι πολυεθνικές την πιο φθηνή εργατική δύναμη, την ίδια στιγμή που τα μεταναστευτικά κύματα είναι το αποτέλεσμα της ληστρικής επίθεσης των μονοπωλίων».

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ υπενθυμίζει ότι «ο ιμπεριαλισμός και οι ρατσιστικές αντιλήψεις πηγαίνουν χέρι - χέρι», καθώς και ότι «η αντιρατσιστική δράση μπορεί να έχει αποτελέσματα και προοπτική, μόνο στο βαθμό που συνδέεται με την πάλη κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, για την Κοινωνική Ασφάλιση, για τα δικαιώματα των Ελλήνων και αλλοδαπών εργαζομένων, για να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια». Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Το ΚΚΕ εκφράζει την αγωνιστική συμπαράστασή του στα θύματα της ρατσιστικής αντίληψης και πρακτικής, σε κάθε εργαζόμενο που αντιμετωπίζει τη λαίλαπα της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής».

Ρατσισμός και στην περίθαλψη

Ανακοίνωση με αφορμή το χθεσινό εορτασμό εξέδωσαν και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα Ελλάδας, οι οποίοι σημειώνουν πως η πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας «Ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη αλλοδαπών», αντικρούει βασικές ανθρώπινες αξίες. «Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι η απόσυρσή της ή η ριζική τροποποίησή της κρίνεται αναγκαία και επείγουσα, διότι η εφαρμογή της, αφ' ενός προάγει την ξενοφοβία, το ρατσισμό και την κρατική καταστολή και αφ' ετέρου εγκυμονεί τη δραματική επειδείνωση της υγείας εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών στη χώρα μας και κατ' επέκταση και του συνόλου του ελληνικού λαού», τονίζεται στην ανακοίνωσή τους.

Να σημειωθεί, τέλος, πως από σήμερα έως και το Σάββατο στον «Ελληνικό Κόσμο» (Πειραιώς 254, Ταύρος), διεξάγεται για πρώτη φορά στη χώρα μας «Φεστιβάλ Τέχνης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα». Εκτός από τις κινηματογραφικές προβολές, τις εκθέσεις φωτογραφίας, γλυπτικής κλπ., που θα κινούνται γύρω από το ζήτημα «ανθρώπινα δικαιώματα», θα πραγματοποιηθεί στο χώρο διεθνές συμπόσιο, το οποίο θα περιλαμβάνει τρεις θεματικές ενότητες (μία κάθε μέρα): Η πρώτη - σήμερα - έχει τίτλο «Η διαφορετικότητα ως αφετηρία της πολυπολιτιτσμικής ταυτότητας», η δεύτερη - αύριο - «Αδιαλλαξία, ρατσισμός, ξενοφοβία και καθημερινότητα» και η τρίτη, το Σάββατο, «Ανθρώπινα δικαιώματα και νέοι». Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και τις τρεις ημέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ