Κυριακή 9 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΥΓΕΙΑ
ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Διαρκή «λουκέτα» λόγω έλλειψης προσωπικού

Τρία κρεβάτια κλείνουν αύριο μόνο στο «Αττικόν»

Με λουκέτο απειλούνται άμεσα 40-50 κρεβάτια λόγω λήξης συμβάσεων των νοσηλευτών
Με λουκέτο απειλούνται άμεσα 40-50 κρεβάτια λόγω λήξης συμβάσεων των νοσηλευτών
Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι ο χώρος του νοσοκομείου στο οποίο καταφεύγουν και οι περισσότερες περιπτώσεις των αρρώστων από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις (επειδή εξελίσσονται σε βαριά περιστατικά).

Κι ενώ οι ΜΕΘ είναι «λίγο πριν την ανακοπή», όπως κατάγγειλαν οι εντατικολόγοι γιατροί (14/11/2012) καθώς θα αρχίσουν να κλείνουν κρεβάτια επειδή λήγουν οι συμβάσεις νοσηλευτών και γιατρών, το υπουργείο Υγείας δεν έκανε τίποτε για την ανανέωσή τους. Απλώς υπήρξε μια υπόσχεση ότι εξετάζεται η δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων σε συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ). Ομως δεν έγινε τίποτε. «Τη Δευτέρα (σ.σ. αύριο) κλείνουν τρία κρεβάτια λόγω της λήξης των συμβάσεων. Η αποχώρηση τριών νοσηλευτών σημαίνει και κλείσιμο ενός κρεβατιού» δήλωσε στο «Ρ» ο Απόστολος Αρμαγανίδης, πρόεδρος της ΕΕΕΘ και διευθυντής της ΜΕΘ του «Αττικού» Νοσοκομείου.

Η κατάσταση με τις ΜΕΘ οφείλεται στα τρομακτικά κενά προσωπικού και τη συνεχιζόμενη αποψίλωση από το ιατρικό προσωπικό, που παίρνουν το δρόμο της μετανάστευσης, εξαιτίας των διαρκών περικοπών στις αποδοχές τους.

Αυτή τη στιγμή είναι κλειστές 154 από τις 634 κλίνες που λειτουργούν συνολικά σε 70 νοσοκομεία. Ετσι οι κλειστές κλίνες επανήλθαν στο επίπεδο του 2009 (κλειστές 146 σε σύνολο 634, έναντι 124 κλειστών σε σύνολο 490 κλινών το 2008). Το 2010, και υπό την απειλή της επιδημίας της γρίπης Η1Ν1, άρχισαν να γίνονται προσλήψεις μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ. Οι προσλήψεις αφορούσαν επικουρικούς γιατρούς με συμβάσεις και πληρωμή με «μπλοκάκι», νοσηλευτές με διετείς συμβάσεις και επικουρικούς γιατρούς με συμβάσεις ενός έτους.

Στο τέλος του χρόνου λήγουν οι συμβάσεις 48 από τους 73 συμβασιούχους γιατρούς. Συνολικά στις ΜΕΘ υπηρετούν 370 μόνιμοι γιατροί και 148 ειδικευόμενοι γιατροί, ενώ υπάρχουν και 39 κενές οργανικές θέσεις. Επίσης στο τέλος του χρόνου λήγουν οι συμβάσεις 124 νοσηλευτών. «Αν δε γίνει ανανέωση των συμβάσεων τους πρώτους μήνες του 2013 θα κλείσουν άλλα 40-50 κρεβάτια και τα κλειστά κρεβάτια θα φτάσουν τα 200» υπογράμμισε ο Απ. Αρμαγανίδης.

Με δεδομένο ότι σε κάθε κρεβάτι νοσηλεύονται 28 ασθενείς το χρόνο, τα 154 κλειστά κρεβάτια στερούν τη νοσηλεία τουλάχιστον σε 4.312 αρρώστους (154 Χ 28). Η αδυναμία εξεύρεσης κρεβατιού σε ΜΕΘ διπλασιάζει τη θνησιμότητα όσων θα έπρεπε να νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, η θνησιμότητα στις ΜΕΘ είναι 23%, ενώ όταν δε βρουν κρεβάτι τότε η θνησιμότητα φτάνει στο 45%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ