Πέμπτη 22 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Προβληματισμός για τα χρέη

Εντονους προβληματισμούς προκαλούν και στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα μεγάλα χρέη που συσσωρεύονται στις ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνιακές εταιρίες. Χρέη από απόκτηση τεχνολογίας και αδειών τηλεφωνίας, την ώρα που οι πωλήσεις τους μειώνονται.

Θυμίζουμε ότι μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη (όπως British, Deutsche και France Telecom), έχουν ξοδέψει περίπου 126 δισ. δολ. για να αγοράσουν υπηρεσίες ταχείας μετάδοσης ήχου και δεδομένων, άδειες κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς, αλλά και επιπλέον άδειες κινητής τηλεφωνίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Την ίδια ώρα, οι πωλήσεις τους και η αξία των μετοχών τους πέφτουν. Ετσι, εκφράζονται ανησυχίες για το αν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις μεγάλες οικονομικές απαιτήσεις που αναλαμβάνουν.

Το θέμα απασχόλησε και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που με ανακοίνωσή της καλεί την Ευρωπαϊκή Ενωση να ακολουθήσει «πιο σκληρή πολιτική», ώστε τα υπέρογκα χρέη να μην ταλανίζουν στο μέλλον το «οικοδόμημά» τους. Το ζήτημα ίσως συζητηθεί σήμερα, στη Σύνοδο Κορυφής, στη Στοκχόλμη. Πιθανά και να εξεταστούν οι μελλοντικές κινήσεις των ευρωπαϊκών χωρών στο θέμα της ρύθμισης των χρεών των εταιριών.

Ξεπουλά η «Motorola»

Βλέποντας τις πωλήσεις της και επιδιώκοντας νέες περικοπές κόστους, η «Motorola» ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τον κλάδο παροχής υπηρεσιών ασύρματης τηλεφωνίας, παρά τα παλαιότερα μεγαλόπνοα σχέδιά της και τις αντίστοιχες επενδύσεις. Πούλησε ήδη τα μερίδια που κατείχε σε εταιρίες παροχής τέτοιας υπηρεσίας σε Βραζιλία, Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία και Πακιστάν. Αναμένεται η πώληση ανάλογων μεριδίων που κατέχει σε Μεξικό, Χονγκ Κονγκ, Αργεντινή, Αζερμπαϊτζάν, Ονδούρα, Λιθουανία, Ουρουγουάη και Αγιο Δομήνικο.

Η εταιρία περιορίζεται πλέον στην παραγωγή τηλεφωνικών συσκευών και τηλεπικοινωνιακού υλικού. Η «Motorola» το Γενάρη αποφάσισε και το κλείσιμο μονάδας παραγωγής της στο Ιλινόις των ΗΠΑ, ενώ από το Δεκέμβρη μέχρι σήμερα έχει απολύσει 12.000 εργαζομένους της (περισσότερο από το 1/3 του προσωπικού της).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ