Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Πιέσεις, επαφές και μάχες

Νέα συνάντηση είχαν αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και Ρωσίας με τον Μπραχίμι

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΓΕΝΕΥΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ενα νέο γύρο συζητήσεων είχαν, την Κυριακή, στη Γενεύη αντιπροσωπείες από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λακχντάρ Μπραχίμι, σε μια εμφανή προσπάθεια να βρουν ένα νέο τρόπο «διαχείρισης» των ενδοϊμπεριαλιστικών διαγκωνισμών τους που σχετίζονται με τη διασφάλιση των συμφερόντων τους όσον αφορά στις εξελίξεις στη Συρία. Ο Μπραχίμι χαρακτήρισε «ιδιαίτερα εποικοδομητικές τις νέες συνομιλίες» και εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, λέγοντας πως «και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι η κατάσταση στη Συρία έχει χειροτερεύσει πάρα πολύ και πρέπει άμεσα να αρχίσει μια νέα διεθνής προσπάθεια πολιτικής λύσης».

Τόσο πριν όσο και μετά τη συνάντηση ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, δήλωνε, σε όλους τους τόνους, ότι η Μόσχα «δεν εξετάζει καμία πρόταση που να εμπεριέχει προϋποθέσεις ή να θίγει το τι πρόκειται να γίνει με τον Ασαντ, διότι θεωρεί ότι αυτό θα είναι εξωτερική παρέμβαση στα εσωτερικά της Συρίας, και ότι πρέπει ν' αποφασιστεί από τους Σύρους». Ο Μπραχίμι δήλωσε ότι οι Ρωσία και ΗΠΑ συμφώνησαν να «συναντηθούν για το θέμα στο εγγύς μέλλον» χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Παράλληλα, στις Βρυξέλλες, χτες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε αποστολή «ανθρωπιστικής βοήθειας» 30 εκατομμυρίων ευρώ στη Συρία. Την πίεση προς τη Δαμασκό εντείνει και η Γερμανία, που χτες απέλασε τέσσερις Σύρους διπλωμάτες, μετά τον πρέσβη στις 29 Μάη (ως «αντίδραση» στη σφαγή της Χούλα). Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, επανέλαβε ότι θα καλέσει τους ομολόγους του στην ΕΕ να αναγνωρίσουν, όπως έκανε ο ίδιος και η Γαλλία, τον νέο αντικαθεστωτικό σχηματισμό, την «Εθνική Συμμαχία» ως «μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο» του συριακού λαού, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο και για επίσημο εξοπλισμό του.

Στο πεδίο των μαχών, αντικαθεστωτικοί υποστηρίζουν ότι ελέγχουν, μετά από πολυήμερες μάχες, την αεροπορική βάση Σεΐκ Σουλεϊμάν, στο Χαλέπι. Για τον έλεγχό τους «διαγκωνίζονται» ισλαμιστικές οργανώσεις - κυρίως το «Μέτωπο αλ Νούσρα» που καταγγέλλει μία ταξιαρχία του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» ότι προσπαθεί να «φανεί ως δική της νίκη». Στη βάση δε βρέθηκαν ούτε αντιαεροπορικοί πύραυλοι, ούτε χημικά. Παράλληλα, συνεχίζονται σκληρές μάχες και βομβαρδισμοί στα περίχωρα της Δαμασκού, πέριξ του διεθνούς αεροδρομίου, στο Ιντλίμπ στο βορρά.

Εκτακτα μέτρα στο βόρειο Λίβανο

Ισχυρές δυνάμεις του λιβανικού στρατού αναπτύχθηκαν εκ νέου στην Τρίπολη, όπου το Σάββατο επαναλήφθηκαν οι συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές (αλαουίτες) του καθεστώτος Ασαντ και σε επικριτές του (σουνίτες). Ο πρωθυπουργός Μικάτι προϊδέασε για «ειδικό σχέδιο ασφαλείας», ενώ ήδη έχουν σκοτωθεί 19 Λιβανέζοι και έχουν τραυματιστεί δεκάδες την τελευταία βδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ