Κυριακή 16 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΠΤΩΣΗ Πτώση κατέγραψε τον Οκτώβρη η βιομηχανική παραγωγή των 17 κρατών - μελών της Ευρωζώνης, γεγονός που καταδεικνύει ότι η ύφεση επιδεινώθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2012. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα η Eurostat, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 1,4% εν σχέσει με το Σεπτέμβρη. Σε ετήσια βάση - σε σχέση με τον Οκτώβρη του 2011 - η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 3,6%, καταγράφοντας την πιο μεγάλη ετήσια πτώση της από τον Δεκέμβρη του 2009.

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ Επιτάχυνση των «μεταρρυθμίσεων» στον ασφαλιστικό τομέα προωθεί η Ισπανία, αυξάνοντας το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και περιορίζοντας την αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή των συντάξεων. Στόχος είναι να περικοπούν δαπάνες 100 δισ. ευρώ ετησίως δηλαδή το 10% του ΑΕΠ, σύμφωνα με Ισπανό αξιωματούχο. Συγκεκριμένα, εξετάζεται η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη. Επίσης, κυβερνητικός στόχος φέρεται να είναι η κατάργηση της αυτόματης αναπροσαρμογής των συντάξεων.

ΜΙΣΘΟΙ - ΣΤΑΣΙΜΟΙ Στάσιμοι αναμένεται ότι θα παραμείνουν κατά μέσο όρο οι μισθοί στις ανεπτυγμένες χώρες το 2012, σύμφωνα με την ανά διετία έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ΙLO). Ειδικά στην Ελλάδα, ο κατώτατος μισθός ελαττώθηκε άνω του 20%, από τα 877 στα 684 ευρώ. Γενικότερα, οι μισθοί στις προαναφερθείσες χώρες δεν συμβάδισαν με τον πληθωρισμό τόσο το 2008 όσο και το 2011, αλλά διαμορφώθηκαν σε επίπεδα 5% υπεράνω των αντίστοιχων του 2000 σε πραγματικούς όρους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ