Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το ΚΚΕ για τη μετανάστευση

Το ζήτημα της μετανάστευσης, με τις εκρηκτικές διαστάσεις που πήρε τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά τις ανατροπές των σοσιαλιστικών κρατών, την προσωρινή υποχώρηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, μέσα σε συνθήκες όξυνσης των ανταγωνισμών και επιθετικότητας του κεφαλαίου, οπωσδήποτε γεννά σοβαρά προβλήματα για τους λαούς που ξεριζώνονται αλλά και για τους λαούς των χωρών που δέχονται μεγάλα κύματα μεταναστών. Το ΚΚΕ πρωτοστατεί στους χώρους δουλειάς, στις λαϊκές γειτονιές, στην οργάνωση της αλληλεγγύης, του αγώνα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που γεννά η μετανάστευση σε ντόπιους και ξένους εργαζόμενους. Παλεύει για να έχουν μετανάστες και πρόσφυγες ισότιμα εργατικά, κοινωνικά, δημοκρατικά δικαιώματα με την υπόλοιπη εργατική τάξη. Εντασσόμενοι στο κίνημα, να διεκδικήσουν από κοινού ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Διοργανώνει γι' αυτό πολύμορφες εκδηλώσεις (κορυφαία κάθε καλοκαίρι αυτή στα Πατήσια). Παλεύει για να φτάσουν στη χώρα προορισμού τους οι εγκλωβισμένοι των Δουβλίνο ΙΙ και Σένγκεν.

Είναι κατηγορηματικά αντίθετο στο να μένουν μετανάστες και πρόσφυγες σε τρώγλες και θλιβερά καταλύματα, απ' όπου θησαυρίζουν εισοδηματίες, ή όντας άστεγοι να κοιμούνται στις πλατείες. Είναι κατηγορηματικά αντίθετο με τη φυλάκισή τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Εχει κάνει σειρά παρεμβάσεων χρόνια τώρα για το κέντρο της Αθήνας ζητώντας, μεταξύ άλλων, να αξιοποιηθούν δημόσια ή δημοτικά αναξιοποίητα κτίρια για να στεγάσουν αξιοπρεπώς τους μετανάστες που είναι άστεγοι ή ζουν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες, τόσο για τους ίδιους όσο και για τους περιοίκους. Εχει μηδενική ανοχή απέναντι στα εγκληματικά κυκλώματα που δρουν μέσα σε Ελληνες και μετανάστες, στην πορνεία, τα ναρκωτικά, φαινόμενα συμβατά με το καπιταλιστικό σύστημα, που αυξάνονται όσο εντείνονται η κρίση και η σήψη του. Το Κόμμα ούτε νομιμοποίηση της πορνείας ψήφισε, ούτε των ναρκωτικών, όπως έκαναν (λιγότερο ή περισσότερο) οι υποστηρικτές της επιχείρησης «νόμος και τάξη».

Το ΚΚΕ επεξεργάστηκε πλαίσιο αιτημάτων άμεσης ανακούφισης για παλιούς και νέους μετανάστες, με έμφαση στο να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα στους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα. Ομως, ακόμη και η άμεση και ρεαλιστική θέση για διευκόλυνση της εξόδου τους προς τα κράτη - μέλη που επιθυμούν, απαιτεί σύγκρουση με τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ και τη Συνθήκη Σένγκεν της ΕΕ (που ψήφισαν, στήριξαν ή ανέχτηκαν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου). Το Κόμμα λέει στο λαό καθαρά ότι δεν μπορούν να υπάρξουν εύκολες λύσεις στο μεταναστευτικό, χωρίς σύγκρουση με τις πολιτικές του ευρωμονόδρομου, της συμμετοχής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, σύγκρουση με τον ίδιο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.


Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ