Παρασκευή 23 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΥΓΕΙΑ
ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ
Ανεπαρκής η θεραπεία των αλλοδαπών

Στην ανάγκη οργάνωσης ενός αντιφυματικού προγράμματος στη χώρα μας, που να αγκαλιάζει όλο τον πληθυσμό και κυρίως τους μετανάστες, οι οποίοι λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσής τους εμφανίζουν υψηλά ποσοστά φυματίωσης, επισημάνθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Ενωσης κατά της Φυματίωσης, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Μέρα κατά της Φυματίωσης.

Η φτώχεια, η λαθρομετανάστευση, η αδυναμία πολύ μεγάλων ομάδων ασθενών να προσεγγίσουν τις κατάλληλες υπηρεσίες παροχής υγείας, η ολιγωρία που επέδειξαν οι υγειονομικές αρχές των ανεπτυγμένων χωρών για την αντιμετώπιση της νόσου, η αύξηση των κρουσμάτων Εϊτζ, αποτελούν, όπως επισημάνθηκε χθες, τις κύριες αιτίες για την επανεμφάνιση της νόσου που σκοτώνει σήμερα όσους ανθρώπους σκότωνε και πριν από 119 χρόνια.

Οπως επισήμαναν οι ειδικοί, την αδυναμία του υπάρχοντος αντιφυματικού προγράμματος της χώρας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα σύγχρονα προβλήματα της φυματίωσης και κυρίως αυτά που προκύπτουν από τη μετανάστευση υποδηλώνει η αύξηση της νόσου τα τελευταία χρόνια. Κατά τη διετία 1998 - 1999, η επίσημα δηλωμένη συμμετοχή των αλλοδαπών στη διαμόρφωση του συνολικού αριθμού των περιστατικών φυματίωσης στη χώρα μας ήταν 13%. Η πλειοψηφία των αλλοδαπών με φυματίωση (50%) προέρχονται από τα Βαλκάνια. Αντίστοιχα σε ποσοστό 18% προέρχονται από την Ασία, 15% από την πρώην Σοβιετική Ενωση και σε ποσοστό 10% από την Αφρική.

Η πρόβλεψη για την εξέταση, καταγραφή και θεραπεία των αλλοδαπών στη χώρα μας είναι ανεπαρκής και εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους, τόνισε χτες ο Π. Μπεχράκης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει ανασχεδιασμός του αντιφυματικού αγώνα με έμφαση στην πρόληψη, την επιτήρηση και καταγραφή της νόσου, την καλή ανίχνευση των νέων περιπτώσεων, αλλά και με ιδιαίτερες δράσεις για τους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Στα πλαίσια αυτά πρότεινε τη δημιουργία εξωτερικών αντιφυματικών ιατρείων, σωστά στελεχωμένων, σε κάθε νομαρχιακό νοσοκομείο, αλλά και την επέκταση των εμβολιασμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ