Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Μάχες σε προσφυγικούς καταυλισμούς

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Διαπραγματεύσεις με τη διαμεσολάβηση αρκετών παλαιστινιακών οργανώσεων βρίσκονται σε εξέλιξη στη συριακή πρωτεύουσα προκειμένου να διασφαλιστεί η έξοδος των ένοπλων αντικαθεστωτικών από τον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Γιαρμούκ. Ο καταυλισμός, όπου ζουν κανονικά περισσότεροι από 150.000 πρόσφυγες, έχει μετατραπεί σε ανοιχτό πεδίο μάχης, τις τελευταίες μέρες, όπου συμμετέχουν εκατέρωθεν και Παλαιστίνιοι ένοπλοι.

Η Υπηρεσία του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για τους Παλαιστινίους πρόσφυγες υποστηρίζει ότι από τον καταυλισμό έχουν εξέλθει περισσότεροι από 100.000 Παλαιστίνιοι άμαχοι. Εξ αυτών, όμως, είναι σαφές πού βρίσκονται μόνο οι περίπου 3.000 που πέρασαν τα λιβανικά σύνορα και οι αρκετές εκατοντάδες που αναζήτησαν καταφύγιο στα κτίρια που διατηρεί υπηρεσίες ο ΟΗΕ στη Συρία. Των υπολοίπων η τύχη αγνοείται ενώ εντός του καταυλισμού «η κατάσταση είναι στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης».

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μ. Αμπάς, απηύθυνε έκκληση προς τον ΟΗΕ να διευκολύνει τη μετάβαση των Παλαιστινίων προσφύγων στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη. Από την άλλη, η συριακή φιλοκυβερνητική εφημερίδα «αλ Ουατάν» διατείνεται ότι ισχυρότατες δυνάμεις του στρατού έχουν αναπτυχθεί γύρω από τον καταυλισμό και η εισβολή σε αυτό είναι θέμα ωρών. Συνολικά, στη Συρία ζουν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 525.000 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, ο αριθμός τους όμως είναι μεγαλύτερος.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται η προπαγάνδα και οι πιέσεις κατά της συριακής ηγεσίας. «Θέμα χρόνου» εκτίμησε, για πολλοστή φορά, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μ. Νταβούτογλου, ότι είναι η «κατάρρευση του καθεστώτος Ασαντ», συμπληρώνοντας πως διαφωνεί με την πραγματοποίηση «ξένης στρατιωτικής επέμβασης». Στο προσκήνιο ήρθε και η γνωστή επωδός του «κινδύνου χρήσης χημικών όπλων» από τα κυβερνητικά στρατεύματα.

Χτες, το συριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΣΑΝΑ μετέδωσε, από την άλλη, ότι ο Μεγάλος Μουφτής της Συρίας - ανώτερος θρησκευτικός αξιωματούχος - κάλεσε τους αντικαθεστωτικούς «να επιδιώξουν την αλλαγή που θέλουν διά μέσου διαλόγου και να σταματήσει η αιματοχυσία».

  • Στη Βηρυτό για «νοσηλεία από τραυματισμό» μεταφέρθηκε χτες ο Σύρος υπουργός Εσωτερικών, Ιμπραχίμ αλ Σάαρ. Λεπτομέρειες δε δόθηκαν στη δημοσιότητα, όμως, οι αντικαθεστωτικοί υποστηρίζουν ότι τραυματίστηκε κατά την επίθεση αυτοκτονίας την περασμένη βδομάδα στο υπουργείο Εσωτερικών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ