Παρασκευή 23 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Να μην τους αφήσουμε! Ολοι στους δρόμους!

Πανελλαδική απεργία στις 5 του Απρίλη για το Ασφαλιστικό, για τις δημοκρατικές ελευθερίες, ενάντια στον «τρομονόμο»

Για να μην τους αφήσουμε να μετατρέψουν σε λείψανα την Κοινωνική Ασφάλιση. Για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών. Για δυναμική απάντηση στους εμπνευστές του «τρομονόμου». Τώρα! Ολοι στους δρόμους.

Με αυτά τα λόγια η διοίκηση της Ομοσπονδίας καλεί τους οικοδόμους και τους εργαζόμενους στα τεχνικά έργα και στα συναφή επαγγέλματα, να πάρουν μέρος στην πανελλαδική απεργία που κήρυξε για τις 5 του Απρίλη. Να στρατευτούν όλοι για την οργάνωση και περιφρούρηση της απεργίας, να δουλέψουν για την επιτυχία της. Γιατί σήμερα κεφάλαιο και κυβέρνηση δεν αφήνουν τίποτα όρθιο από την Κοινωνική Ασφάλιση, επιδιώκουν μια κοινωνία ανασφάλιστων, βορά στα σαγόνια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών.

«Στην προσπάθειά τους αυτή - υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της - βρίσκουν συμμάχους την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία όχι μόνο αρνήθηκε να προχωρήσει σε απεργιακή κινητοποίηση για τις 5 του Απρίλη, που προτάθηκε από το ΠΑΜΕ στο συνέδριο, αλλά, παίρνοντας μέρος στον κοινωνικό διάλογο της απάτης, προσπαθεί ν' αποπροσανατολίσει, ν' αφοπλίσει τους εργαζόμενους, επιβεβαιώνοντας ότι συνειδητά οδηγεί την εργατική τάξη στη σφαγή».

Ο,τι κερδίσαμε μέχρι σήμερα ήταν αποτέλεσμα του αγώνα. Ο,τι θα κρατήσουμε θα είναι αποτέλεσμα της ενότητας και της δυναμικής του αγώνα. Ο,τι θα κερδίσουμε θα είναι αποτέλεσμα της πάλης. Αυτό είναι το καταστάλαγμα της πλούσιας και αγωνιστικής δράσης του συνδικάτου, που μπροστά στη νέα αναμέτρηση κρίνει σκόπιμο να υπενθυμιστεί ότι: Στα τέλη της δεκαετίας του '60 οι οικοδόμοι μπήκαν δυναμικά στο δρόμο των κατακτήσεων, σπάζοντας το φράγμα της φοβίας εκείνης της εποχής. Με αγώνες και αίμα κατάκτησαν το δωρόσημο, το αδειόσημο, μείωσαν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 60 χρόνια, κατάκτησαν την ένταξη του κλάδου στα βαριά και ανθυγιεινά. Το 1985, μετά από 33 απεργιακές κινητοποιήσεις, μειώσανε το όριο ηλικίας στα 58 και σήμερα εφαρμόζουν το 7ωρο, επιβάλλουν λύσεις σε μικρά και μεγάλα προβλήματα.

Ομως, σήμερα οι μέρες που ζούμε και αυτά που έρχονται δεν αφήνουν περιθώρια επανάπαυσης και αναμονής. Η απεργία στις 5 του Απρίλη θα κρίνει πολλά. Μπορεί και πρέπει να πυροδοτήσει σκληρές μάχες για να μη μετατρέψουν σε λείψανα την Κοινωνική Ασφάλιση. Ο κλάδος, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, στη μακρόχρονη αγωνιστική του πορεία, έχει αποδείξει ότι μπορεί όχι μόνο να διεκδικεί και να αντιστέκεται, αλλά και να ματαιώνει επιλογές και μέτρα-καταπέλτες σε βάρος του.

Με πίστη στις δυνάμεις τους, στις αγωνιστικές παρακαταθήκες χιλιάδων και χιλιάδων αγωνιστών, η διοίκηση της Ομοσπονδίας καλεί τους οικοδόμους να αποτρέψουν τα μέτρα που οδηγούν στις κατακόμβες του εργασιακού μεσαίωνα, στο «δουλιά χωρίς δικαίωμα», «δουλιά χωρίς ασφάλιση». Τους καλεί να απεργήσουν και να παλέψουν για:

- Κοινωνική Ασφάλιση δημόσια, καθολική και υποχρεωτική

- Μείωση των εισφορών των εργαζομένων και ανάληψη των οικονομικών βαρών από κράτος και εργοδότες

- Να καταργηθούν οι εισφοροαπαλλαγές, να παταχτεί η εισφοροδιαφυγή, να εισπραχθούν οι καθυστερούμενες οφειλές, να εισπραχθούν τα κλεμμένα αποθεματικά του ΙΚΑ (15 τρισ.)

- Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης και αύξηση των συντάξεων

- Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων και πλήρη κάλυψη με ιατρικές κοινωνικές υπηρεσίες όλων των εργαζομένων

- Νομοθέτηση του 35ωρου, με κατοχυρωμένο 7ωρο, πενθήμερο και ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και ημερομίσθια

- Λύση των κλαδικών ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

  • Ξεκινάνε σήμερα οι εκλογές στο Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά. Οι αρχαιρεσίες αφορούν στην εκλογή των μελών της διοίκησης του συνδικάτου και αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία και το Εργατικό Κέντρο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ