Παρασκευή 23 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
«Διευκρινίσεις» σε χειρότερη κατεύθυνση

Εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας αποκαλύπτει κάποια δυσάρεστα «κρυμμένα χαρτιά» του νόμου 2874, του οποίου οι περισσότερες διατάξεις ενεργοποιούνται από 1η Απρίλη

Κατατοπιστικές... διευκρινίσεις, ορισμένες από τις οποίες αποκαλύπτουν ακόμη χειρότερες πλευρές του τελευταίου αντεργατικού νόμου Ν. 2874/2000, περιέχονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπου η ενεργοποίηση κάποιων άρθρων καθορίζεται από την 1η Απρίλη. Για παράδειγμα, πέρα από όσα προβλέπει ο αντεργατικός αυτός νόμος για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, διευκρινίζεται ότι η αυτή δεν είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί για όλους τους εργαζόμενους μιας επιχείρησης. Μπορεί, κατά την κρίση του εργοδότη, να αφορά σε έναν κλάδο ή τμήμα της επιχείρησης, σε μια κατηγορία εργαζομένων ή μια ορισμένη ειδικότητα! Η δυνατότητα αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί τεχνητά από τους εργοδότες έτσι ώστε να σπάσουν το μέτωπο των εργαζομένων, στη λογική τού «διαίρει και βασίλευε».

Τα κύρια σημεία του νόμου αυτού αφορούν: Την ενίσχυση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας για την ουσιαστική κατάργηση του 7ωρου και του 8ωρου, γενικότερα του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας. Την ενίσχυση της μερικής απασχόλησης με διάφορους τρόπους, όπως την επιπρόσθετη επιδότηση μακροχρόνιων ανέργων για να δεχτούν 4ωρη εργασία. Την κατάργηση του περιορισμού, σύμφωνα με τον οποίο η μερική απασχόληση δεν μπορεί να είναι λιγότερη από 4 ώρες εργασίας. Την αύξηση του ορίου τους 2% ομαδικών απολύσεων. Τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 18%.

Η εγκύκλιος αναφέρεται σε πολλές λεπτομέρειες γραφειοκρατικού χαρακτήρα, είναι όμως ενδεικτική και για την αντεργατικότητα της κυβερνητικής πολιτικής στις εργασιακές σχέσεις. Χαρακτηριστικό είναι το σημείο που αναφέρεται ότι «τα σημερινά επίπεδα αμοιβών για τη μερική απασχόληση (4ωρη) προσεγγίζουν το ύψος του επιδόματος της ανεργίας». Επειδή είναι αναμφισβήτητο πως το επίδομα ανεργίας στην Ελλάδα είναι από τα μικρότερα που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση τουλάχιστον, είναι φανερό ότι η κυβέρνηση ενισχύει μια μορφή εργασίας που οδηγεί τους εργαζόμενους στην απόλυτη ένδεια.

Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι «με την τροποποίηση των ορίων των ομαδικών απολύσεων αίρονται αντικίνητρα στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων -την αύξηση του μεγέθους τους- και περιστέλλονται, γενικότερα, οι δισταγμοί για διενέργεια νέων προσλήψεων». Οι δισταγμοί αυτοί αναιρούνται επειδή είναι πιο εύκολο για τους εργοδότες να απολύουν, κάτι που απέφυγε να θίξει η κυβέρνηση παρ' όλο που είναι πασιφανές.

Διευκρινίσεις δίνονται και για τη λειτουργία των ιδιωτικών γραφείων εργασίας, ενώ αναφέρεται ότι πρόκειται να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα ορίζει νέες προδιαγραφές για τη λειτουργία τους. Οπως έχει γίνει γνωστό, το νέο αυτό ΠΔ θα δίνει τη δυνατότητα στα ιδιωτικά γραφεία να εφαρμόζουν ακόμη πιο εύκολα τη λεγόμενη «ενοικίαση» εργαζομένων, σύμφωνα με προτάσεις που έχουν καταθέσει οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των «δουλεμπορικών».

Επισημαίνεται επίσης η δυνατότητα του Οργανισμού Εργατικής Εστίας να επιβάλει χρηματική εισφορά στους δικαιούχους του, για τη φύλαξη των βρεφών και νηπίων στους σταθμούς του Οργανισμού και για τη συμμετοχή τους στα εκδρομικά και πολιτιστικά προγράμματά του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ