Παρασκευή 23 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μακριά από τα κεντροδεξιά και κεντροαριστερά σενάρια

Απαντώντας σε ερώτηση για τις διεργασίες στο χώρο της Αριστεράς και τα διάφορα κεντροαριστερά και λοιπά σενάρια, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

«Εγώ πιστεύω ότι υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα που δε φαίνεται. Θετική κινητικότητα, που όμως είναι στενά δεμένη με την ανάπτυξη των αγώνων και γι' αυτό άλλοι δεν τη βλέπουν γιατί δεν μπορούν να τη δουν, και άλλοι δε θέλουν. Αυτή η κινητικότητα είναι κινητικότητα δυνάμεων ριζοσπαστικών, λαϊκών. Αλλοι είναι αριστεροί, άλλοι δε βάζουν ταμπέλα στον εαυτό τους, είναι όμως λαϊκές δυνάμεις, που καταλαβαίνουν ότι πρέπει να υπάρξει όσο πιο γρήγορα γίνεται συσπείρωση και συνένωση για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση.

Υπάρχει και αυτή η κινητικότητα που είπατε. Εχει όμως έναν στόχο: Να διευκολύνει να δημιουργηθούν όροι και προσχήματα για τη συνεργασία κυρίως με τη σοσιαλδημοκρατία. Καθαρά πράγματα. Και η ηγεσία του ΣΥΝ, η οποία αυτή τη στιγμή αρνείται την άμεση συνεργασία με τη σοσιαλδημοκρατία, αλλά και οι άλλες δυνάμεις, οι οποίες έχουν μπει ήδη στη λογική ενσωμάτωσης στη σοσιαλδημοκρατία, όλο το θέμα το περιορίζουν εκεί: Με ποιους όρους θα πάνε στο ΠΑΣΟΚ. Και, αν θέλετε, από μια άποψη στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι πιο εύκολο να προχωρήσουν σε κυβερνήσεις συνεργασίας.

Στη ΝΔ είναι γεγονός, είναι λίγο πιο δύσκολη η αποδοχή μιας κεντροδεξιάς κυβέρνησης. Στη ΝΔ υπάρχουν ενδεχομένως, ας το πω έτσι, δογματικού τύπου αντιστάσεις. Και γι' αυτό επέλεξαν οι πιο σημαντικές μερίδες του κεφαλαίου, ενδεχομένως και του ξένου παράγοντα, το κόμμα Αβραμόπουλου για να λειτουργήσει σαν ένας μοχλός πίεσης ώστε να εισαχθεί πιο βαθιά και στη ΝΔ η άποψη της κεντροδεξιάς συνεργασίας.

Λοιπόν αυτή η κινητικότητα είναι μια κινητικότητα που ο λαός πρέπει να τη δει, να την εκτιμήσει και να κατακτήσει τη δικιά του κινητικότητα, σε απόσταση και τρέχοντας μακριά από τα κεντροδεξιά και κεντροαριστερά σενάρια. Εν πάση περιπτώσει, δεν είμαστε στο '81 και στο '85 που υπήρχε η άποψη ας φύγει η ΝΔ και βλέπουμε. Το θέμα δεν είναι να φύγει το ΠΑΣΟΚ και βλέπουμε, και να πάμε στη ΝΔ. Δεν είναι να μην έρθει η ΝΔ και ας μείνει το ΠΑΣΟΚ. Το θέμα είναι να κοιτάξουμε προς τα εμπρός.

Αυτό το Μέτωπο που εμείς προτείνουμε θα χτιστεί και θα αυγατίσει στην πορεία. Το ζήτημα είναι να προχωρήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα και οι άνθρωποι, αριστεροί, με αριστερές παραδόσεις, με αριστερή σκέψη, που κατ' ανάγκη δεν είναι υποχρεωτικό να είναι και κομμουνιστική, αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να το καταλάβουν. Και με βάση το πείραμα της κεντροδεξιάς της Ευρώπης, τις εμπειρίες που έχουμε από τη Δυτική Ευρώπη και τις κυβερνήσεις κεντροαριστερής συνεργασίας, να καταλάβουν ότι πρέπει να ξεφύγουν από τη λογική πως υπάρχουν εύκολοι τρόποι προκειμένου ο λαός να λύσει τα προβλήματά του. Υπάρχουν δύσκολοι μόνο τρόποι. Αλλά είναι αναγκαίοι και σωστοί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ