Παρασκευή 23 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΙΑΣ
Εκδήλωση για τις συνέπειες του πολέμου

Μια προσπάθεια να δοθούν επιστημονικές πειστικές απαντήσεις στα αγωνιώδη ερωτήματα τα οποία ανέκυψαν μετά την αποκάλυψη του ραδιενεργού εγκλήματος που το ΝΑΤΟ διέπραξε στα Βαλκάνια, αποτέλεσε η χτεσινή εκδήλωση της Βαλκανικής Ενωσης Φιλίας. Μια προσπάθεια να ακουστεί πιο δυνατά το «ναι» στη φιλία, στην ειρήνη και στη συνεργασία των λαών, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ενωσης, Π. Μιχαλακάκος.

Η εκδήλωση είχε θέμα «Οι οικολογικές επιπτώσεις στα Βαλκάνια από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία» και συμμετείχαν εκπρόσωποι κομμάτων, οργανώσεων, κινημάτων, επιστήμονες από την Ελλάδα και άλλες βαλκανικές χώρες, καθώς και εκπρόσωπος της πρεσβείας της Γιουγκοσλαβίας στην Ελλάδα.

Οι ειδικοί επιστήμονες με τις παρεμβάσεις τους ανέλυσαν τις συνέπειες από τη χρήση βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου στον ανθρώπινο οργανισμό και στο περιβάλλον.

Ο Ν. Κατσαρός, διευθυντής ερευνών του «Δημόκριτου», αφού ανέλυσε τη ζοφερή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο περιβάλλον της Βαλκανικής, επισήμανε την ανάγκη απαγόρευσης της χρήσης όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Ο Γ. Πετρόπουλος, από την ΕΕΔΥΕ, τόνισε πως η πραγματικότητα που διαμορφώνεται αποκαλύπτει με κραυγαλέο τρόπο πως λύση σε όφελος των λαών μπορεί να βρεθεί μόνο με την απομάκρυνση του ΝΑΤΟ από την περιοχή, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕΔΥΕ θα συμβάλει να γίνουν γνωστές στο λαό οι συνέπειες και θα εντείνει τον αγώνα της εναντίον του ΝΑΤΟ.

Ο Χ. Καράτσαλος, από το ΚΚΕ, τόνισε πως το κύριο πρόβλημα είναι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος αυτός καθεαυτός, γι' αυτό είναι θετική κάθε εκδήλωση που μπορεί να πιέσει για αλλαγή της ρότας σε μια άλλη πολιτική, προς όφελος των λαών. Για το λόγο αυτό, υπογράμμισε, το ΚΚΕ θα στηρίξει όλες αυτές τις εκδηλώσεις που θυμίζουν τον πόλεμο και κινητοποιούν το λαό εναντίον του, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη στο λαό της Σερβίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ