Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Παραιτήσεις για υπόθεση Βεγγάζης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Κύμα παραιτήσεων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον απόηχο της δημοσιοποίησης, μέσω διαρροής, της έκθεσης της ανεξάρτητης επιτροπής που διερεύνησε τις συνθήκες της επίθεσης που έγινε στις 11 Σεπτεμβρίου στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη της Λιβύης, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο πρέσβης Κρίστοφερ Στίβενς και ακόμη τρία μέλη του διπλωματικού προσωπικού.

Η έκθεση που διέρρευσε από τις σελίδες της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς», κατηγορεί την υπό αποχώρηση υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, αλλά και τα ανώτερα κλιμάκια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για «ανικανότητα ηγεσίας», άκρως προβληματικό σύστημα και «συστημική αποτυχία». Σύμφωνα με το πόρισμα, η επίθεση συνιστούσε «καλά οργανωμένη τρομοκρατική ενέργεια» και εμμέσως κάνει λόγο για τεράστια αποτυχία του μηχανισμού πληροφοριών και ασφάλειας.

Στον απόηχο της έκθεσης και κατά την έναρξη των ακροάσεων στην αρμόδια επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, παραιτήθηκε ο επικεφαλής του Γραφείου Διπλωματικής Ασφάλειας Ερικ Μπόσγουελ, ενώ ζητήθηκε η παραίτηση και από τρεις ακόμη αξιωματούχους. Ο σάλος ωστόσο δεν έχει κοπάσει καθώς τα βέλη στρέφονται ενάντια στη Χίλαρι και τα αμερικανικά ΜΜΕ την κατηγορούν ότι «προσποιήθηκε αδιαθεσία» ώστε να μην καταθέσει. Πάντως, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έχει ήδη διατάξει την αποστολή εκατοντάδων επιπλέον πεζοναυτών στις αποστολές στο εξωτερικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ