Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πακτωλός κρατικών ενισχύσεων σε τραπεζικούς ομίλους

Στα 28 δισ. ευρώ οι «κεφαλαιακές ανάγκες» σύμφωνα με τους ισολογισμούς τους

Στα 28 δισ. ευρώ, στο 14,5% του παραγόμενου ΑΕΠ, φτάνουν οι «κεφαλαιακές ανάγκες» των ντόπιων τραπεζών, όπως οι ίδιες υπολογίζουν στους ισολογισμούς που δημοσιοποίησαν για το 9μηνο του 2012.

Πρόκειται για ζεστό χρήμα που στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι (90% ή πάνω από 25 δισ. ευρώ) θα το αντλήσουν απευθείας από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ-ΔΝΤ) στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, δηλαδή των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου που προγραμματίζονται για τους επόμενους μήνες.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζικών Ομίλων, σύμφωνα με τους ισολογισμούς τους, διαμορφώνονται ως εξής: Εθνική: 9,7 δισ. ευρώ, Γιούρομπανκ:5,8 δισ. ευρώ, με το υπό συγχώνευση επιχειρηματικό σχήμα (Εθνική-Γιούρομπανκ) στα 15,5 δισ. ευρώ, Πειραιώς: 7,5 δισ. ευρώ, Αλφα: 4,6 δισ. ευρώ κ.ά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα ποσά που έχουν διατεθεί στις τράπεζες της ευρωζώνης και μόνο σε ό,τι αφορά στο σκέλος ενίσχυσης της ρευστότητας (χώρια δηλαδή τα άλλα κονδύλια) διαμορφώνονται στο αστρονομικό ύψους του 1,6 τρισ. ευρώ (13% του ΑΕΠ). Ταυτόχρονα, ορισμένες από τις λεγόμενες «εθνικές» κεντρικές τράπεζες, όπως και η Τράπεζα της Ελλάδας, διοχετεύουν στους τραπεζίτες των κρατών τους και επιπλέον ποσά, μέσω των «έκτακτων μηχανισμών» που έχουν στήσει για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο η διοχέτευση φτηνών κεφαλαίων προς τους ντόπιους τραπεζίτες ξεπερνά τα 131,7 δισ. ευρώ, περίπου στο 68% του παραγόμενου ΑΕΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ