Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση για αντιπλημμυρικά έργα στην Εγνατία Οδό

Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή

Να κατασκευαστούν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, ώστε να μη σημειωθούν άλλα προβλήματα στην Εγνατία Οδό από τις βροχοπτώσεις, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου και απευθύνεται στους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομικών.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Το πρόσφατο πρόβλημα που προκλήθηκε στην περιοχή των Κερδυλλίων Θεσσαλονίκης (405ο χλμ.), στο ρεύμα με κατεύθυνση προς τη Θεσσαλονίκη, λόγω της πτώσης βράχου (περίπου 2 κ.μ.) στο οδόστρωμα, επανέφερε στην επικαιρότητα τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν στην Εγνατία Οδό εξαιτίας των βροχοπτώσεων.

Οι βροχές πάντως δεν έχουν ως μόνη επίπτωση τις κατολισθήσεις που δημιουργούν προβλήματα στην ασφάλεια και στην κυκλοφορία. Υπάρχει και το ζήτημα των πλημμυρικών φαινομένων, που απειλούν τον αυτοκινητόδρομο και συνακόλουθα τις γύρω περιοχές.

Να θυμίσουμε ότι σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν από τη βροχή στις 20.09.2011. Συγκεκριμένα:

Στο Δήμο Βόλβης, περιοχή που είχε τότε κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη, περισσότερα από 100 σπίτια, καταστήματα και αποθήκες πλημμύρισαν. Σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν στο κατά τ' άλλα καινούργιο έργο στη γέφυρα του χωριού Μελισσουργού, που είχε δοκιμαστεί σκληρά ξανά στις πλημμύρες το 2006.

Καταστροφές είχαν σημειωθεί και στο οδικό δίκτυο στην Εγνατία Οδό, στο μήκος από το Μοναστήρι (Ασπροβάλτα) μέχρι τον Προφήτη. Για την κατάσταση αυτή ο τότε πρόεδρος της "Εγνατία Οδός ΑΕ" παραδέχθηκε ότι ακόμα και σήμερα (τότε δηλαδή) δεν έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των αντιπλημμυρικών έργων. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής ήταν να πλημμυρίσει η Εγνατία οδός στο ύψος του Βαγιοχωρίου, να υπάρξει πολύωρη διακοπή της κυκλοφορίας σε αυτήν και να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των οδηγών.

Δυστυχώς, παρόλο που σε αντίστοιχη Ερώτησή μας (129/4-10-2011) το ΥΠΕΚΑ απάντησε ότι ..."η "Εγνατία Οδός ΑΕ" προωθεί τη διαδικασία για την εκτέλεση μελετών και συμπληρωματικών έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης του αυτοκινητοδρόμου", ο κίνδυνος για εκδήλωση νέων πλημμυρών ελλοχεύει και σήμερα στην πρώτη έντονη βροχόπτωση. Σύμφωνα με δηλώσεις του νέου προέδρου της "Εγνατία Οδός ΑΕ" "ακόμη δεν έχει γίνει κάτι, καθώς πρέπει να διασφαλιστούν τα απαιτούμενα κονδύλια".

Το Κόμμα μας έχει επισημάνει και με παλαιότερες Ερωτήσεις στη Βουλή τους κινδύνους που υπάρχουν για εκτεταμένες πλημμύρες. Παρά τις υποσχέσεις που έχουν κατά καιρούς δοθεί, δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης των περιοχών αυτών. Αντίθετα, η εκάστοτε κυβέρνηση και η τοπική διοίκηση αρκούνται σε κάποιες επιμέρους αποκαταστάσεις μέχρι να έρθει η επόμενη βροχόπτωση.

Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, αλλά και διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, δεν θέλουν να διαθέσουν τους αναγκαίους πόρους ώστε να σχεδιαστούν, να μελετηθούν και να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Εργα ζωτικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων, των δασών, του περιβάλλοντος.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. υπουργοί τι μέτρα θα λάβουν ώστε:

1. Να κατασκευαστούν όλα τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα στην περιοχή.

2. Να υποχρεωθεί η "ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ" να υλοποιήσει άμεσα το σύνολο των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας που προβλέπονταν στην κατασκευή της».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να αποζημιωθούν στο 100% οι πληγέντες της Θεσσαλίας από τις πλημμύρες του «Διομήδη» (2022-02-03 00:00:00.0)
Τεράστιες καταστροφές σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Καβάλα (2018-06-29 00:00:00.0)
Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή (2009-08-30 00:00:00.0)
Ανοχύρωτη η Αττική στο έλεος των πλημμυρών (2005-10-16 00:00:00.0)
Αμεση ανάγκη η κατασκευή έργων (2005-06-08 00:00:00.0)
Οι πλημμύρες... δεν περιμένουν τις υποσχέσεις (1996-02-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ