Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εντείνεται η διπλωματική κινητικότητα

ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Εντείνεται η κινητικότητα της ρωσικής διπλωματίας με επίκεντρο τη Συρία. Χτες, μία μέρα μετά από τις συναντήσεις που είχε με τον Σύρο υφυπουργό Εξωτερικών Φαϊζάλ αλ Μουκντάντ, ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη Τύπου, δήλωνε ότι η Μόσχα θα επιδιώξει «έναρξη διαλόγου ανάμεσα στο καθεστώς και την αντιπολίτευση» θεωρώντας ότι είναι η μοναδική ρεαλιστική λύση για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στη Συρία. Ο Λαβρόφ διευκρίνισε ότι θα επαναλάβει τις ρωσικές θέσεις και σήμερα στον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λακχντάρ Μπραχίμι, ο οποίος φθάνει στη ρωσική πρωτεύουσα μετά από σειρά επαφών με τη συριακή ηγεσία αλλά και τους αντικαθεστωτικούς.

Οι δηλώσεις του Λαβρόφ έγιναν με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών στο πλευρό του, τον Καμάλ Αμρ, της κυβέρνησης επί της ουσίας των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» στην Αίγυπτο υπό τον Μούρσι. Υπενθυμίζεται ότι ένας από τους βασικούς συμμετέχοντες στους αντικαθεστωτικούς στη Συρία είναι το εκεί παρακλάδι των «Αδελφών Μουσουλμάνων». Και οι δύο άνδρες εξέφρασαν διαφωνία με την προοπτική μιας ξένης στρατιωτικής επέμβασης και συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ισχυρή μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα διασφαλίσει τη διατήρηση των θεσμών και του κράτους, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα διάλυσης και χάους.

Το ρωσικό πρακτορείο «Ρία - Νόβοστι», σημειώνει ότι ο ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου για τη Μέση Ανατολή, υφυπουργός Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, έστειλε πρόσκληση στον επικεφαλής της νεοσύστατης αντικαθεστωτικής «Εθνικής Συμμαχίας», Μουάζ αλ Κχάτιμπ, να μεταβεί στη Μόσχα για «διαπραγματεύσεις» με στόχο να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή από τον Κχάτιμπ, που απάντησε θεωρώντας «τη Ρωσία συνένοχο στο αιματοκύλισμα». Λες και δεν ευθύνεται γι' αυτό το συνονθύλευμα των μισθοφόρων που στηρίζουν οι ιμπεριαλιστές στην επέμβαση στη Συρία. Ο Μπογκντάνοφ δήλωσε, επίσης, ότι πιθανότατα τον Ιανουάριο θα γίνει μια νέα συνάντηση Ρώσων και Αμερικανών διπλωματών για τη Συρία.

Κατά τα άλλα, εντός Συρίας, συνεχίζονται οι σκληρότατες μάχες σε διάφορα σημεία της χώρας και σε προάστια της Δαμασκού. Στόχος των αντικαθεστωτικών έχει γίνει, τις τελευταίες μέρες, και η στρατιωτική βάση Ουάντι Ντάιφ, στον αυτοκινητόδρομο Δαμασκού - Χαλεπιού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ