Κυριακή 30 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
«ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ»
Νέα τροπή με εμπλοκή του Γ. Παπακωνσταντίνου

Η αντιπαραβολή των δύο καταλόγων έδειξε τρία επιπλέον ονόματα, που συνδέονται με τον πρώην υπουργό Οικονομικών των ΠΑΣΟΚ

Νέα τροπή πήρε την Παρασκευή η υπόθεση της λεγόμενης «λίστας Λαγκάρντ», μετά την αποκάλυψη ότι υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ της νέας και της παλιάς εκδοχής της, στοιχείο που παραπέμπει σε παραποίηση του αρχικού καταλόγου. Σύμφωνα με το επίσημο πόρισμα, που διαβιβάστηκε στη Βουλή από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, στην πρωτότυπη λίστα περιλαμβάνονται τρία ονόματα επιπλέον της πρώτης.

Με σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, που εκδόθηκε την ίδια μέρα, το ΚΚΕ ζήτησε ξανά «να δοθούν στη δημοσιότητα αμέσως τα ονόματα και τα στοιχεία που περιλαμβάνουν και οι δύο λίστες Λαγκάρντ, ώστε να διαπιστώσει ο λαός περί τίνος πρόκειται, ενώ τάσσεται υπέρ όλων των μέσων ελέγχου και διερεύνησης της υπόθεσης για τον καταλογισμό πολιτικών και προσωπικών ευθυνών και της ανάλογης τιμωρίας, εφόσον αποδειχθούν οι ενδείξεις».

Τα νέα πρόσωπα που αναφέρονται στη λίστα είναι μια ξαδέλφη του Γ. Παπακωνσταντίνου με το σύζυγό της και ο σύζυγος μιας ακόμα εξαδέλφης του πρώην υπουργού Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, η οποία όμως δεν εμφανίζεται στη λίστα. Τα συγκεκριμένα πρόσωπα, φαίνεται να έχουν αφαιρεθεί από την πρώτη λίστα. Στα τρία νέα ονόματα αντιστοιχούν δύο λογαριασμοί, ένας με καταθέσεις ύψους 1.022.000 δολαρίων και ένας «κλειστός», για τον οποίο δεν μπορεί να εξακριβωθεί το ποσό που περιέχει.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η όποια αλλοίωση υπέστη η πρώτη λίστα έγινε εντός της ελληνικής επικράτειας, καθώς υπήρξε από τις γαλλικές αρχές ρητή διαβεβαίωση πως το δεύτερο αρχείο που στάλθηκε πρόσφατα, είναι ακριβώς το ίδιο με εκείνο που είχε σταλεί πριν από δυο χρόνια στον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Αντιδρώντας στις διαρροές που εμπλέκουν το όνομά του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αρνήθηκε κάθε εμπλοκή στην παραποίηση της αρχικής λίστας, είπε ότι δεν γνώριζε πως αυτή περιείχε συγγενικά του πρόσωπα και ζήτησε «να έρθουν όλα τα στοιχεία στο φως - ονομαστικά και άμεσα - και να γίνει πλήρης διερεύνηση».

Σε μια προσπάθεια να μη χρεωθεί η σημερινή ηγεσία και το ΠΑΣΟΚ το πολιτικό κόστος της υπόθεσης, ο Ε. Βενιζέλος έθεσε με συνοπτικές διαδικασίες τον Γ. Παπακωνσταντίνου εκτός κόμματος, «καθώς ήταν αυτός που χειρίστηκε το θέμα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο και επιπλέον μετά από δύο χρόνια δήλωσε ότι έχασε το πρωτότυπο CD».

Απαντώντας στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπακωνσταντίνου υπονόησε ότι του την έχουν στημένη και ζήτησε από τη Δικαιοσύνη και τις διωκτικές αρχές «να διερευνήσουν άμεσα ποιος είχε το κίνητρο να κάνει μια τόσο χοντροκομμένη αλλοίωση με στόχο την ενοχοποίησή μου».

Παρά το υπαρκτό γεγονός, τα κόμματα της αστικής διαχείρισης συνεχίζουν να αξιοποιούν τις εξελίξεις γύρω από τη λίστα για να επιδοθούν σ' έναν ιδιότυπο ανταγωνισμό για το ποιος είναι ο ικανότερος να καθαρίσει το σάπιο σύστημα, χωρίς να πειράξει τα ιερά και τα όσια, που είναι η ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων και η εγχώρια νομοθεσία για τη διακίνηση του χρήματος που αποθησαυρίζουν οι καπιταλιστές.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ τάχθηκαν υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή για τον Γ. Παπακωνσταντίνου. Τεραστίων διαστάσεων πολιτικές ευθύνες σε όσους «αλλοίωσαν, απέκρυψαν και προσπάθησαν να υποβαθμίσουν» τη λίστα Λαγκάρντ, είδε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής δήλωσαν πως θα ζητήσουν οι «Ανεξάρτητοι Ελληνες», σύμφωνα με τον βουλευτή Ν. Μαριά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ