Σάββατο 5 Γενάρη 2013 - Κυριακή 6 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Χωρίς ανάπαυλα η μετωπική επίθεση στο λαό

Προαπαιτούμενο η εξαθλίωση της λαϊκής οικογένειας για την εκταμίευση των δόσεων μέχρι και το Μάρτη

Στο χέρι των εργαζόμενων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων είναι να εμποδίσουν τα βάρβαρα μέτρα, δυναμώνοντας τη συμμαχία τους
Στο χέρι των εργαζόμενων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων είναι να εμποδίσουν τα βάρβαρα μέτρα, δυναμώνοντας τη συμμαχία τους
Γενικευμένη φτώχεια, δυστυχία και καταστολή για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα φέρνει η υλοποίηση των βάρβαρων μέτρων που προωθεί τους επόμενους μήνες η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για καπιταλιστική ανάκαμψη.

Παράλληλα, οι κυβερνητικοί εταίροι κλιμακώνουν μια προπαγανδιστική εκστρατεία με αυταπάτες ότι η ανάκαμψη - ανάπτυξη, που θεωρούν βέβαιο ότι θα επιτευχθεί μέσα στο 2013, θα φέρει τάχα νέες θέσεις εργασίας και θα είναι φιλολαϊκή, επιδιώκοντας να περάσουν τα βάρβαρα μέτρα με όσο γίνεται λιγότερες αντιδράσεις και να υφαρπάξουν τη συναίνεση των λαϊκών στρωμάτων στο μονόδρομο της πλουτοκρατίας.

Στην πραγματικότητα, επιδιώκουν να νομιμοποιήσουν τα «προαπαιτούμενα» μέτρα περικοπών σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, τις μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά και τις αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές και τις σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, που ανοίγουν το δρόμο σε νέα πεδία γρήγορης και εγγυημένης κερδοφορίας για τα μονοπώλια.

Ο,τι προσπαθεί να κρύψει με τον κουρνιαχτό της προπαγάνδας η κυβέρνηση, το «θυμίζουν» τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζει. Η ατζέντα της κυβέρνησης τους πρώτους μήνες της χρονιάς είναι βαρυφορτωμένη, καθώς επιδιώκει να εφαρμόσει το πακέτο των ψηφισμένων μέτρων ύψους 13,5 δισ., τα οποία έχει συνδέσει με την εκταμίευση των επόμενων τριών δόσεων.

Τα επόμενα μέτρα

Ειδικότερα:

  • Τη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο επικυρώνονται όλες οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση από τα μέσα του Νοέμβρη, για να προωθηθούν τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα.
  • Μέχρι τις 11 του Γενάρη αναμένεται η ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που «αρπάζει» επιπλέον 2,5 δισ. από τα λαϊκά στρώματα.
  • Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα, θα εγκριθεί και η νέα δυσβάσταχτη αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ.
  • Το ίδιο διάστημα, η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή τον νέο επενδυτικό νόμο που αίρει και τα τελευταία «γραφειοκρατικά» εμπόδια για την ελεύθερη δράση των μονοπωλίων, ενώ τους προσφέρει νέα κίνητρα.
  • Στον επόμενο μήνα θα προχωρήσει η επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος με τη θέσπιση 3ετούς πλαφόν για τις δαπάνες κάθε τομέα του κράτους.
  • Μέχρι το Μάρτη θα ολοκληρωθεί το σχέδιο για την αποχώρηση από το Δημόσιο όσων υπαλλήλων δεν θεωρούνται «απαραίτητοι», με τον καθορισμό τριμηνιαίων στόχων για αποχωρήσεις έως το τέλος του 2014, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης των εργαζομένων στο Δημόσιο κατά 150.000 άτομα. Μέσα στο 2013 πρέπει να μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, δηλαδή στον προθάλαμο της απόλυσης, 25.000 εργαζόμενοι.
  • Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η εκποίηση των ΟΔΙΕ, ΕΛΒΟ, ΕΛΤΑ, ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, ΟΠΑΠ, περιφερειακών αεροδρομίων, λιμανιών και μαρίνων, της Εγνατίας Οδού, του «Αστέρα» Βουλιαγμένης, ακίνητα στην Αφάντου Ρόδου και στην Κασσιόπη Κέρκυρας, πώληση και επανεκμίσθωση 28 κτιρίων του Δημοσίου καθώς και το 2ο πακέτο ακινήτων του Δημοσίου.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να παίρνει διαρκώς όσα μέτρα απαιτούνται αν δεν πιάνονται οι στόχοι του προγράμματος.

Η προπαγάνδα των επενδύσεων

Ο Αντ. Σαμαράς συντηρεί παράλληλα την προπαγάνδα των επενδύσεων, κυρίως για να νομιμοποιήσει στη συνείδηση των λαϊκών στρωμάτων ότι χωρίς καπιταλιστές δεν μπορεί να υπάρξει πλούτος και νέες θέσεις εργασίας. «Το μεγάλο στοίχημα από δω και μπρος είναι οι παραγωγικές επενδύσεις», τόνισε, δεσμευόμενος απέναντι στα εγχώρια και ξένα μονοπώλια ότι «θα κάνω τα πάντα, θα τις αναζητήσω παντού: από ξένους επενδυτές και από Ελληνες επιχειρηματίες».

Σ' αυτό το πλαίσιο, θα συνεχίσει τον κύκλο των επαφών με εκπροσώπους των πολυεθνικών, των εφοπλιστών και του ΣΕΒ, ενώ έχει προγραμματίσει μια σειρά ταξίδια στο εξωτερικό για την «προσέλκυση επενδύσεων». Στις 8 του μήνα θα επισκεφτεί τη Γερμανία, όπου θα μιλήσει στο συνέδριο της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt». Επίσης, θα παρευρεθεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ενώ το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Γενάρη αναμένεται να επισκεφθεί το Κατάρ. Στις προτεραιότητές του είναι ακόμη να επισκεφθεί τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα.

Ολοφάνερη είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να δικαιολογήσει τα βάρβαρα μέτρα και τις φιλομονοπωλιακές μεταρρυθμίσεις στο όνομα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Κρύβει, βέβαια, ότι οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν θα είναι λίγες, προσωρινές, με ελαστικές μορφές απασχόλησης και μισθούς πείνας, ενώ σε καμία περίπτωση δε φτάνουν για να βρουν δουλειά τα εκατομμύρια των ανέργων που δημιούργησε η κρίση.

Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι «η εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, ώστε η Ελλάδα να αξιοποιήσει τον πλούτο και τη γεωπολιτική της θέση και να αντιμετωπισθεί όχι ως "βαρίδι" πια, αλλά ως πολύτιμος εταίρος για τους φίλους της». Αυτό που εννοεί, είναι η ιδιωτικοποίηση των πάντων και το νέο πλιάτσικο στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, καθώς και η ετοιμότητα της κυβέρνησης να συμμετάσχει ενεργά σε κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση στην ευρύτερη περιοχή, επιδιώκοντας καλύτερο μερίδιο στη λεία.

«Θέλουμε ενότητα των Ελλήνων για να τα αλλάξουμε όλα», τόνισε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρωθυπουργός. Είναι όμως φανερό ότι η ενότητα που ζητά, μεταφράζεται σε υποταγή του λαού στην εφαρμογή των εξοντωτικών μέτρων και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.


Π.Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ