Παρασκευή 4 Γενάρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Εντάλματα σύλληψης για τη δολοφονία του Βίκτορ Χάρα

Ο σπουδαίος Χιλιανός κομμουνιστής καλλιτέχνης
Ο σπουδαίος Χιλιανός κομμουνιστής καλλιτέχνης
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά η δολοφονία του κομμουνιστή δασκάλου και συνθέτη - τραγουδοποιού, Βίκτορ Χάρα, εκ των ιδρυτών του κινήματος του νέου λαϊκού τραγουδιού «Νουέβα Κανσιόν», ο δικαστής Μιγκέλ Βάσκες διέταξε τη σύλληψη οκτώ πρώην αξιωματικών του στρατού.

Ο Βίκτορ Χάρα συνελήφθη στο Πολυτεχνείο του Σαντιάγο όπου παραβρισκόταν σε μία έκθεση για το φασισμό, ανήμερα της εκδήλωσης του πραξικοπήματος εναντίον του Προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε, στις 11 Σεπτέμβρη 1973. Μεταφέρθηκε στο Στάδιο της Χιλής, που είχε μετατραπεί σε αυτοσχέδια φυλακή και κέντρο βασανιστηρίων όπου, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ένας υπολοχαγός με το προσωνύμιο «Πρίγκιπας» αναγνώρισε μέσα στο πλήθος τον Χάρα. Ορισμένοι μάρτυρες αναφέρουν πως οι βασανιστές του έσπασαν τα χέρια και του έδωσαν μία κιθάρα περιγελώντας τον ζητώντας του να παίξει και ο Χάρα φέρεται να τραγούδησε κάποια αποσπάσματα από το τραγούδι «Venceremos» («θα νικήσουμε»). Στις 16 Σεπτέμβρη, μετά από βασανιστήρια, ηλεκτροπληξία και με τους καρπούς του και τα οστά των χεριών του σπασμένα, πυροβολήθηκε μέχρι θανάτου. Το κατακρεουργημένο και διάτρητο από 44 σφαίρες σώμα του βρέθηκε πεταμένο σε ένα δρόμο του Σαντιάγο.

Η γυναίκα του Τζοάν, ποτέ δε σταμάτησε τις προσπάθειες να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι και προσκομίζοντας σειρά νέων στοιχείων κατόρθωσε το 2008 να ανοίξει εκ νέου η υπόθεση.

Οσο για τα εντάλματα ένα διεθνές ένταλμα έρευνας και σύλληψης έχει εκδοθεί για τον υπολοχαγό Πέδρο Μπαριέντος Νούνιες, που ζει στη Φλόριντα των ΗΠΑ και κατηγορείται για ανθρωποκτονία όπως και ο συνταξιούχος αξιωματικός του στρατού, ο συνταγματάρχης ε.α. Ούγο Σάντσες Μαρμόντι, ενώ άλλοι έξι άνδρες κατηγορούνται για συνενοχή σε φόνο. Μέχρι σήμερα μόνο ένας πρώην αξιωματικός, ο λοχαγός Μάριο Μανρίκες Μπράβο, πρώην επικεφαλής του κέντρου βασανιστηρίων πάνω από 4.000 κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών στο Στάδιο της Χιλής, έχει καταδικαστεί για τις δολοφονίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ