Παρασκευή 4 Γενάρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
Διαμορφώνεται εντέχνως το σκηνικό για τις περικοπές

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο αχός από τη «μεγάλη πολιτική νίκη» του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα όσον αφορά τη συμφωνία για την αποφυγή του «δημοσιονομικού «βάραθρου» και την υποτιθέμενη αύξηση της φορολογίας των πλουσίων ακόμη να καταλαγιάσει, ειδικά καθώς προβάλλεται πέραν του δέοντος ο «καλπασμός των αγορών».

Η αντίστροφη μέτρηση για τις δρακόντειες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες έχει αρχίσει καθώς ο Λευκός Οίκος βρίσκεται ενώπιον μίας νέας προθεσμίας που εκπνέει στο τέλος Φλεβάρη, οπότε και θα πρέπει εκ νέου -όπως το καλοκαίρι του 2011- να αποφασιστεί εάν θα αυξηθεί το όριο του αμερικανικού δανεισμού. Εκεί θα τεθούν επί τάπητος οι περικοπές ειδικά στα προγράμματα περίθαλψης Medicare και Medicaid, όπου από το 2010 ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει καταστήσει σαφές ότι είναι «ανοιχτός σε συμβιβασμούς» ...«και ότι το Medicare είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας αύξησης του ελλείμματος». Παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα Medicare όπως και το Medicaid χρηματοδοτούνται από ξεχωριστούς φόρους που δεν περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό.

Το σκηνικό για τη λαίλαπα των περικοπών στήνεται ήδη με την προβολή των αντιδράσεων του ΔΝΤ που χαρακτήρισε τη συμφωνία ευπρόσδεκτη πλην ανεπαρκή, καλώντας τους Αμερικανούς βουλευτές να έλθουν σε συμφωνία για ένα «πλήρες σχέδιο» εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών... «Θα πρέπει ιδιαίτερα να υιοθετηθεί ένα πλήρες σχέδιο, που θα επιτρέπει ταυτόχρονα να εξασφαλιστεί μία αύξηση των πόρων του κράτους και μία συγκράτηση των μεσοπρόθεσμων δαπανών για την κοινωνική ασφάλεια», δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο οίκος αξιολόγησης Moody's που σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε καθιστά πιο ευκρινές το μεσοπρόθεσμο έλλειμμα και την πορεία του χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, και ότι αναμένει περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα τους επόμενους μήνες...

Στο μεταξύ, ο Μπαράκ Ομπάμα συνεχίζει την «παράσταση» και κάλεσε τους ρεπουμπλικάνους βουλευτές στη Βουλή των Αντιπροσώπων, να υπερψηφίσουν το πακέτο οικονομικής αρωγής, συνολικού ύψους 60,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων (45,57 δισ. ευρώ) προς τις πολιτείες οι οποίες επλήγησαν από τον τυφώνα «Σάντι» ώστε να προχωρήσουν στην αποκατάσταση των καταστροφών της 29ης Οκτωβρίου.

Η ψηφοφορία του σχεδίου είναι προγραμματισμένη για σήμερα μετά από συνεχείς αναβολές καθώς η έγκρισή του έμεινε πίσω λόγω των διαβουλεύσεων για τα δημοσιονομικά και ενώ υπάρχουν επιμέρους αντιρρήσεις για πτυχές του πακέτου, που βουλευτές θεωρούν ότι είναι άσχετες με τις καταστροφές, όπως το ύψους 9 δισεκατομμυρίων πρόγραμμα για την εθνική τροφική ασφάλεια.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου είναι αποκαλυπτικές όσον αφορά τον πραγματικό χαρακτήρα της βοήθειας για τους πληγέντες, ειδικά σε εργατικές περιοχές όπως στο Κουίνς ή το Στέιτεν Αϊλαντ, ή περιοχές του Νιου Τζέρσι. Από το σύνολο των άνω των 60 δισεκατομμυρίων δολ. μόλις 3,9 δισεκατομμύρια δολ. προορίζονται για το ταμείο αποκατάστασης των κατοικιών, νοσοκομείων, σχολείων, επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και μικρών επιχειρήσεων. Επιπροσθέτως, 5,4 δισεκατομμύρια προορίζονται για την αποκατάσταση των ζημιών στα ΜΜΜ στη Νέα Υόρκη και στο Νιου Τζέρσι, τα οποία στην κυριολεξία κατέρρευσαν με το πέρασμα της «Σάντι» αφήνοντας εκατομμύρια κατοίκους δίχως μέσα μεταφοράς.

Παρ' όλα αυτά, το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης, παραμονές Χριστουγέννων ψήφισε μία ακόμη αύξηση του εισιτηρίου στα ΜΜΜ. Το απλό εισιτήριο για το μετρό και τα λεωφορεία αυξάνεται από 1η Μαρτίου, όταν θα τεθεί σε ισχύ το μέτρο, σε 2,5 δολάρια, αύξηση κατά 25%. Μικρότερες είναι οι αυξήσεις στην εβδομαδιαία και μηνιαία κάρτα. Κατά μέσο όρο οι αυξήσεις των εισιτηρίων κυμαίνονται στο 7,5% και συνολικά από το 2008 σε, κατά μέσο όρο, 32%. Αυξήσεις επίσης προβλέπονται και για τον προαστιακό αλλά και στα διόδια σε γέφυρες και τούνελ της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ