Παρασκευή 4 Γενάρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Επιθεώρηση από κλιμάκιο του ΔΝΤ

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Στη ρουμανική πρωτεύουσα θα βρίσκεται στις 15 Γενάρη κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), για τον καθιερωμένο έλεγχο της συμφωνίας της ντόπιας αστικής τάξης με την τρόικα που αφορά στο δανεισμό της με 20 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2009, που πληρώνουν με σκληρή λιτότητα τα λαϊκά στρώματα.

Το κλιμάκιο θα παραμείνει έως τις 29 του Γενάρη στη χώρα και στο «μικροσκόπιο» θα μπουν ο προϋπολογισμός της ρουμανικής σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Βίκτορ Πόντα για το 2013 και το προχώρημα των αναδιαρθρώσεων.

Θυμίζουμε ότι από το 2009, διαδοχικά τρεις αστικές κυβερνήσεις έχουν συνάψει μνημόνιο με την τρόικα, για δάνειο 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και άλλα 5 δισεκατομμύρια ευρώ το Μάρτη του 2011, ποσά που κατευθύνονται στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, για να ξεπεράσει με λιγότερες απώλειες την κρίση. Την ίδια ώρα, ο λαός στενάζει, οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί μείωση των μισθών κατά 25%, μείωση κατά 15% των παροχών Κοινωνικής Ασφάλισης, έχουν γίνει τουλάχιστον 180.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, έγινε αύξηση του ΦΠΑ και των τιμών των βασικών αγαθών, και προχωράνε οι ιδιωτικοποιήσεις. Ετσι, το 41% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας και έχει δυσκολότερη πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, λόγω της υποχρεωτικής πλέον οικονομικής συμμετοχής του σ' αυτήν. Το 25% των εργαζομένων λαμβάνει τον κατώτατο μισθό, δηλαδή 700 λέι μεικτά (160 ευρώ μεικτά, με γύρω στο 16% να είναι οι κρατήσεις), ενώ υπολογίζεται πως το 80% των Ρουμάνων δηλώνει αδυναμία να πληρώσει τα χρέη του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ